x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să cureți eficient pardoseala în funcție de tipul de suprafață?

Cum să cureți eficient pardoseala în funcție de tipul de suprafață?

18 Aug 2022   •   15:40
Cum să cureți eficient pardoseala în funcție de tipul de suprafață?
Sursa foto: Freepik

Dintre toate locurile din casă, pardoseala se murdărește cel mai repede. Din acest motiv, trebuie să fie curățată în mod regulat, cu o soluție corespunzătoare și ustensile realizate dintr-un material moale, care să nu o deterioreze.

Simplu de zis, dar mai greu de făcut întrucât există diferite tipuri de podele, iar fiecare necesită o atenție specială ca să nu-și piardă luciul ori să se zgârie. Dacă vrei să te bucuri de un aspect impecabil timp îndelungat și spațiul să fie unul primitor, curat și sănătos, află cum poți să cureți eficient pardoseala în funcție de materialul din care este realizată.

Parchet laminat

Este important să știi că există detergenți profesionali pentru spălarea pardoselilor laminate și că aceste suprafețe au nevoie de o îngrijire specială. Textura parchetului laminat nu ridică foarte multe probleme, dar poate fi stricată foarte ușor. În general, podeaua se curăță în funcție de cât de des se circulă pe aceasta. Zilnic se poate aspira sau mătura parchetul și, dacă sunt urme de pași sau murdărie, se îndepărtează cu o cârpă umedă bine stoarsă. O igienizare mai riguroasă poate fi făcută o dată la două săptămâni. Ia în considerare folosirea doar a unor produse destinate acestui material, ca să eviți degradarea ori decolorarea sa.

Parchet din lemn exotic

Deși este elegant și cu totul deosebit parchetul exotic, precum cel din bambus, nuc brazilian ori mahon, nu se spală cu apă și nici cu alte substanțe de curățare pentru că se poate umfla. Pentru această pardoseală este recomandat să aplici un strat de lac special.

Parchet din lemn masiv

Oferă o notă de rafinament oricărei încăperi, fie că este vorba de lemn de stejar ori cireș. Parchetul finisat are nevoie de lustruiri periodice și, din când în când, aplicarea unui nou strat de ceară. Nu sunt recomandate pentru curățare uleiurile sau produsele pe bază de ceară dacă parchetul a fost deja tratat cu ulei UV. În plus, orice urmă de lichid trebuie ștearsă imediat de pe pardoseală.

Gresie sau marmură

Spre deosebire de alte materiale, gresia și marmura  se curăță extrem de ușor. Tot ce trebuie să faci este să aspiri depunerile, iar apoi să speli temeinic podeaua cu un mop moale și absorbant și detergenți blânzi, diluați în apă călduță. De asemenea, la o anumită perioadă, se recomandă șlefuirea pardoselii de către un specialist pentru a-i reda strălucirea inițială. Același tratament de curățare se poate aplica și în cazul podelelor de granit, travertin sau alte tipuri de piatră.

Linoleum, plută și PVC

Aceste materiale sunt spectaculoase datorită aspectului poros și a gamei variate de modele. Totuși, sunt foarte sensibile la apă. Chiar dacă linoleumul este practic, ieftin, ușor de montat și de întreținut, se poate curăța doar cu detergenți fără acid, care nu au în compoziția lor substanțe abrazive. Același lucru este valabil și în cazul altor suprafețe din PVC. În situația plutei ar fi indicat să folosești un pulverizator ca să nu-i distrugi aspectul și să ștergi ușor podeaua cu un mop din microfibră.

Rășină epoxidică

Contribuie la crearea unui decor unic, modern și cu adevărat impresionat și nu este deloc pretențioasă. Pardoseala din rășină epoxidică poate fi mată sau lucioasă și prezintă o rezistență sporită la murdărie și praf. Se curăță rapid, prin aspirare ori cu mătura, după care se spală cu un detergent blând, care nu conține acizi. Foarte eficient este și un mop din microfibră pentru că nu lasă urme și absoarbe bine apa.

Mocheta

Podeaua acoperită cu mochetă se întreține cel mai greu. Aceasta trebuie aspirată cu un dispozitiv care include perie pentru covoare ca să poată fi curățată complet. Totodată, pentru eliminarea petelor este esențial să se folosească doar produse dedicate și nu detergenți pentru haine deoarece se poate deteriora.

 

Indiferent de tipul de pardoseală pe care trebuie să-l îngrijești, dacă utilizezi produse de curățenie profesionale și ții cont de particularitățile materialului, te vei bucura multă vreme de aspectul său deosebit. Protejează podeaua și redă strălucirea suprafeței cu ajutorul ustensilelor și soluțiilor de calitate!

×