x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa ​​​​​​​Cum să îți protejezi locuința de hoți

​​​​​​​Cum să îți protejezi locuința de hoți

15 Mar 2024   •   17:07
​​​​​​​Cum să îți protejezi locuința de hoți

Pentru mulți dintre noi, propria locuință este un refugiu, un loc în care ne simțim în siguranță. Din păcate, amenințarea unui jaf poate perturba acest sentiment de pace. Indiferent dacă îți petreci seara în oraș sau pleci în vacanță, este important să iei măsuri pentru a descuraja spargerile și pentru a-ți proteja bunurile de valoare. În cele ce urmează, vei descoperi câteva strategii eficiente prin care să-ți securizezi locuința.

Ține ușile și ferestrele încuiate

Menținerea ușilor și a ferestrelor închise este primul pas de a-ți proteja casa. Ușile sau ferestrele deschise ori descuiate fac din locuința ta o țintă ușoară.

Chiar și atunci când ești acasă, este indicat să încui ușa. În momentul în care ieși, verifică de două ori ușile și ferestrele, inclusiv cele de la etaj.

Instalează un sistem de alarmă

A doua măsură este să instalezi un sistem de alarmă wireless. Hoții nu sunt fanii zgomotelor, astfel că un sistem de alarmă îi va descuraja să intre în casa ta, chiar dacă au pătruns în curte.

Pentru un plus de siguranță, poți instala și camere de supraveghere wireless. Acestea îți vor oferi imagini regulate din locurile cheie ale casei. Mai mult, unele modele includ senzori care sunt declanșați de mișcare. La detectarea mișcării intrusului, alarma va porni, iar tu vei primi o notificare pe telefon cu un scurt video.

Asigură-te că ai două încuietori

Într-un cartier de case, un hoț cu experiență va alege acele locuințe care au un singur sistem de inchidere a casei. Poți alege o broască tradițională, dar și una smart care se închide cu ajutorul telefonului sau cu un cod special.

Nu pune afiș cu „Atenție! Câine”

Mulți cred că este suficient să ai un câine pentru a-ți securiza locuința. Totuși, unii deținători de câine de curte se bazează doar pe această măsură. Prezența acestui afiș le poate transmite unor hoți că nu ai un sistem de alarmă și că tot ce au de făcut este să se ocupe de câine.

Folosește draperii

Poți folosi draperii sau alte accesorii ale ferestrelor pentru a ascunde ceea ce se află în casă. Odată ce hoțul are acces la modul în care arată livingul, va ști care este statutul financiar al familiei. Este important să eviți expunerea directă a televizoarelor mari, a unor tablouri scumpe sau a altor obiecte de valoare.

Instalează un sistem de iluminat exterior

Hoții nu vor să fie văzuți atunci când intră într-o casă, iar luminile din curte pot face acest lucru. În loc să alegi iluminatul 24/7, atunci când ai plecat în vacanță este mai bine să folosești un sistem de iluminat cu senzor de mișcare. Luminile vor speria hoțul și va părăsi curtea.

Vorbește cu vecinii

Dacă ai o relație apropiată cu vecinii, îi poți ruga să arunce un ochi în direcția casei tale, să îți ridice documentele din cutia poștală (plicurile acumulate pot indica hoțului că ești în vacanță).

Nu uita să faci schimb de informații de contact pentru a putea fi anunțat în caz de activitate neobișnuită sau urgență. Pentru ca această strategie să funcționeze, este indicat să îi întorci favoarea vecinului tău atunci când este plecat în concediu.

Creează iluzia că este cineva în casă

Majoritatea hoților nu dau spargeri când ești acasă. Preferă să intre într-o casă goală, să ia ceea ce își doresc și să iasă repede. Prin urmare, o soluție eficientă pentru a preveni pătrunderea hoților este să creezi iluzia că este cineva acasă.

În timpul zilei, poți lăsa o lumină sau televizorul deschis (dacă ai un sistem smart, poți programa deschiderea la anumite ore), să rogi un prieten să-ți ridice corespondența etc. Poți chiar programa ca lumina să fie pornită 2-3 ore și seara.

Fotografiază fiecare cameră și obiectele de valoare

Pentru un plus de siguranță este indicat să fotografiezi obiectele de valoare, precum și camerele tale înainte de plecare. Acest lucru este de folos, în cazul unei spargeri, în două moduri: pentru a ajuta firma de asigurări și pentru a oferi autorităților informațiile necesare pentru identificarea obiectelor lipsă.

Deși implementarea acestor măsuri de siguranță nu pot garanta 100% protejarea casei tale în fața spargerilor, va scădea semnificativ riscul de intruși, iar locuința va fi mai puțin atractivă pentru hoți. Urmând recomandările de mai sus, vei crea un mediu sigur pentru tine, familia ta și bunurile voastre.

Sursa foto: Shutterstock

×