x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să schimbi bateria de la chiuveta din baie

Cum să schimbi bateria de la chiuveta din baie

25 Mai 2022   •   12:39
Cum să schimbi bateria de la chiuveta din baie
Sursa foto: Pexels.com

Unele lucrări la instalația de apă necesită intervenția unor instalatori pricepuți, dar altele sunt îndeajuns de simple chiar și pentru o persoană cu minimă experiență. Una dintre piesele pe care va trebui inevitabil să o schimbi la un moment dat este bateria de la chiuveta din baie.

Apa dură poate conduce la acumularea calcarului în interiorul acesteia. Alteori, manipularea prea agresivă sau un șoc mecanic pot duce la defectarea anumitor piese din componența bateriei. La bateriile moderne, schimbarea individuală a pieselor este de multe ori dificilă și costisitoare. În plus, găsirea unor piese de schimb este o sarcină grea, iar uneori înlocuirea lor se dovedește inutilă. Schimbarea completă a bateriei este alternativa sigură la orice defecțiune.

 

Cum demontezi bateria de la chiuvetă

 

Bateriile de baie sunt, în general, fixate în racorduri de perete, dar există și situații în care racordurile sunt exterioare. În cazul din urmă, după ce oprești alimentarea cu apă, desfă cele două racorduri, apoi șuruburile care fixează bateria de chiuvetă. Totuși, cele mai multe baterii destinate chiuvetelor din baie se fixează în perete. Și în acest caz trebuie să oprești apa cu ajutorul robinetului de sub chiuvetă. Apoi, cu o cheie potrivită, desfă piulițele și desprinde bateria.

 

Cum montezi noua baterie de la chiuvetă

 

Pregătește suprafețele

 

După o perioadă îndelungată de folosire, apa se infiltrează pe sub piulițele și garniturile bateriei, astfel că este posibil să existe calcar pe interiorul racordurilor și pe filete. Dacă acestea se pot schimba ușor, este bine să le înlocuiești. Dacă sunt fixate sub faianță și nu vrei să te complici, folosește o soluție pentru înlăturarea calcarului și șterge-le bine. Poți folosi și o soluție pe bază de apă și oțet pentru a dizolva calcarul. Înlătură orice impurități de pe racorduri și, înainte de a fixa noua baterie, șterge-le bine cu o cârpă, pentru a asigura instalarea corespunzătoare.

 

Citește instrucțiunile de montaj ale bateriei

 

Fiecare firmă are propriile modele de baterii pentru chiuveta din baie, chiar dacă principiul de funcționare rămâne același. De aceea, este bine să citești cu atenție instrucțiunile producătorului. Vei găsi informații importante care te vor ajuta să nu strici produsul. Dacă se întâmplă asta în timpul montajului, cele mai multe magazine nu vor lua în calcul perioada de garanție. Doar problemele de funcționare care rezultă din defectele de fabricație sunt acoperite.

 

Acordă atenție modului în care lucrezi

 

Pentru a monta bateria pentru chiuveta din baie ai nevoie de cheia folosită și la demontarea vechii baterii, dar și de o cârpă rezistentă. Rolul acesteia este de a oferi o suprafață de contact între cheie și baterie. Stratul cromat al acesteia se poate zgâria ușor, expunând metalul la rugină și stricând aspectul. Ai grijă, de asemenea, la plăcile de faianță și la chiuvetă. O cheie grea care le lovește le poate sparge sau zgâria.

 

Fixează bateria

 

Pune bateria în poziția corectă, astfel încât să se potrivească perfect peste racorduri. Asigură-te că garniturile sunt în poziția corectă și strânge piulițele, după ce le-ai acoperit bine cu cârpa.

 

Fă proba bateriei

 

Dă drumul la apă și pornește bateria. Majoritatea producătorilor recomandă adaptarea treptată a jetului. Lasă apa să curgă la slabă intensitate timp de câteva minute. Nu o porni la maxim de la început, pentru că pot apărea probleme. Verifică filetele racordurilor. Dacă se prelinge apă, înseamnă că nu ai fixat corect bateria sau că una dintre garnituri nu este bună. Folosește bateria și pentru apă rece, și pentru apă caldă, la grade diferite de intensitate.

 

Schimbarea bateriei de la chiuveta din baie nu este dificilă. Ține cont de indicațiile noastre și vei face totul ca un meșter priceput.

×