x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Curățarea petelor dificile de pe covor: 7 soluții eficiente

Curățarea petelor dificile de pe covor: 7 soluții eficiente

16 Iun 2022   •   17:29
Curățarea petelor dificile de pe covor: 7 soluții eficiente
Sursa foto: unsplash.com

Întotdeauna covoarele din locuință se pot deteriora extrem de ușor din cauza petelor de cafea, de vin sau de grăsime.

Astfel de pete sunt extrem de dificil de curățat, iar cea mai bună soluție ar fi să apelezi la o echipă de profesioniști, care se ocupă de curățarea textilelor, sau să mergi la o spălătorie de covoare în sectorul 3, sau în orașul tău. De asemenea, poți încerca să prepari și acasă diferite soluții, folosind ingrediente pe care le ai deja în gospodărie. Așa că iată câteva variante rapide și eficiente pe care le poți folosi pentru curățarea petelor de pe covoare.

Folosește un prosop și apă curată

De cele mai multe ori, petele mici de pe covor pot fi îndepărtate ușor, dacă acționezi rapid. Ar fi ideal să cureți petele cu ajutorul unui prosop curat, apăsând ușor pe pată, fără să freci zona respectivă, astfel încât să nu deteriorezi fibrele covorului. Umezește apoi prosopul și continuă să cureți petele existente. În general, petele de acuarele sau cele provocate de noroi sau de băuturile răcoritoare pot fi curățate ușor cu un prosop umezit, pentru că astfel de pete sunt solubile în apă.

Folosește oțet alb

Cea mai eficientă metodă de a șterge petele de cafea de pe suprafețe este folosirea oțetului alb, combinat cu apă. Amestecă într-un pahar 3 linguri de apă și una de oțet, iar apoi aplică soluția obținută direct pe covor, cu ajutorul unei lavete. Încearcă să tamponezi ușor zona respectivă, insistând până când pata de cafea a dispărut. De asemenea, oțetul este eficient și în curățarea petelor lăsate de fructe. Amestecă o lingură de oțet alb cu o lingură de detergent pentru rufe, alături de două căni de apă. Soluția obținută va curăța rapid petele de fructe, iar covorul tău va arăta ca nou.

Încearcă amidonul de porumb

În general, petele de grăsime sunt destul de dificil de scos din țesătura unui covor. Însă, există și soluții care pot acționa eficient, cum ar fi amidonul de porumb, pe care îl poți aplica direct pe pată pentru câteva ore, aspirând apoi zona respectivă. Amidonul este cea mai bună opțiune și în cazul petelor de cerneală. Amestecă o lingură de amidon de porumb cu un pahar de lapte și aplică soluția obținută direct pe pata de cerneală. După câteva ore, soluția se va usca, iar tu poți aspira covorul fără probleme.

Curăță petele cu apă rece

Întotdeauna petele de sânge pot fi curățate de pe covor cu ajutorul unei lavete îmbibate în apă rece. Pentru a îndepărta eficient o astfel de pată este important să aplici apa rece rapid,  pentru ca aceasta să dizolve rapid sângele din țesătură.

Creează o soluție pe bază de amoniac

Când organizezi petreceri acasă, se întâmplă uneori ca invitații să răstoarne câte un pahar de vin pe covor, iar petele pot fi destul de dificil de îndepărtat. Însă, cu ajutorul unei soluții pe bază de amoniac și apă poți curăța destul de bine covorul de petele de vin.

Folosește o foaie sugativă

Pe lângă amidonul de porumb, mai există și alte soluții pentru curățarea petelor de grăsime. Dacă ai picurat grăsime sau ceară pe covor, așteaptă ca pata să se întărească. Aplică apoi peste covor o foaie de sugativă, iar peste ea poți așeza fierul de călcat bine încălzit. Încearcă să repeți întregul proces, mutând foaia de sugativă pe suprafața întregii zone afectate, până când pata va dispărea complet.

Încearcă un cub de gheață

Se întâmplă uneori ca guma de mestecat să se lipsească de fibrele covorului. Însă, o poți îndepărta rapid, cu ajutorul unui cub de gheață. Tot ce trebuie să faci este să aplici o pungă cu gheață peste guma de mestecat, iar după ce aceasta va îngheța, o poți răzui ușor cu o lamă de cuțit.

 

Așadar, chiar și pentru cele mai dificile pete există acum o soluție. Întotdeauna pot apărea diverse accidente, care îți pot murdări covorul din living sau din dormitor, însă, pentru fiecare problemă există și o rezolvare, așa că poți urma sfaturile de mai sus, pentru a avea întotdeauna un covor impecabil.

 

×