x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cyclamen în aranjamente de sezon

Cyclamen în aranjamente de sezon

de Cornelia Constantin    |    11 Dec 2008   •   00:00

Cylamenul este o plantă a surprizelor. Sunt persoane cărora le ies îngrijirile de minune şi altora care nu le ies deloc. De fapt, pe lângă nişte reguli bine aplicate, contează foarte mult condiţiile de mediu. Ca şi în cazul Begoniilor bulboase şi a Fuchsiei, Cyclamenul creşte frumos an de an în casele iubitorilor de flori care locuiesc în zonele montane.



Le plac aerul tare care le fereşte de boli şi dăunători, diferenţele de temperatură care le reglează perioadele de repaus profund şi pe cele de vegetaţie şi înflorire. Dacă vreţi să începeţi de acum să cultivaţi această plantă, asiguraţi-vă că ştiţi ce-i place şi că nu locuiţi într-o zonă unde vara se face tropical de cald.

ATENŢIE ŞI BUN-GUST
Din toamnă şi până primăvara devreme puteţi să cumpăraţi plante de talii diferite şi cu flori în culori variate. Unele varietăţi au petale dantelate extrem de frumoase. Altele sunt compacte şi graţioase, numai bune de grupat într-un aranjament. Pe lângă Cyclamen puteţi să adăugaţi Schlumbergera (plante tinere, nu foarte mari), globuleţe şi elemente decorative după gust. Dacă nu aveţi crenguţe de hoya retusa, le puteţi înlocui cu crenguţe de corn sau pyracantha. Puteţi să adăugaţi şi crenguţe de brad, conuri şi planglici, însă nu la modul excesiv.

Aceste aranjamente vor trebui aşezate pe un suport confortabil, aşa încât să poată fi mutate cu uşurinţă. Ca şi în cazul azaleelor, va trebui să păstraţi aranjamentele în spaţii bine luminate, dar răcoroase. Udarea va trebui făcută cu moderaţie. În cazul unui exces de umezeală există riscul ca rădăcinile Schlumbergera să putrezească, iar tuberculul de la Cyclamen să se deterioreze şi să nu-l mai puteţi păstra şi în sezonul următor. Documentaţi-vă atent cu privire la plante.

Dacă intenţionaţi să realizaţi aranjamente de Sărbători, e bine să vă aprovizionaţi din timp cu vase, muşchi de pădure (sphagnum), cleme, panglici şi alte lucruri utile. Pentru florile tăiate şi adăugate la aranjamente, nu uitaţi substanţele de întreţinere.

×
Subiecte în articol: mereu verde