Construcţii pentru păsări, copii şi adulţi
Casele construite în copaci au o istorie interesantă, ca un fel de
poveste pe care trebuie să o crezi, fără să ceri documente, dovezi
arheologice sau menţionări în vechi texte babiloniene. În vremurile
îndepărtate, pe vremea când omul era o sălbăticiune destul de fragilă,
neînarmată cum se cuvine şi pradă animalelor mai puternice, adăpostul
din copac pare să fi fost un mijloc eficient de apărare. El nu era o
construcţie în accepţiunea de azi a termenului, ci mai degrabă o
alcătuire vremelnică de crengi, ramuri, pământ, piatră înlăuntrul
căreia te puteai ascunde şi te puteai proteja. De atunci până astăzi,
în mod paradoxal, acest adăpost a continuat să ne fascineze şi să ne
fie folositor…
CE ESTE CASA DIN COPAC
Tehnic vorbind, numim în acest fel o construcţie uşoară, ridicată deasupra solului fie între ramurile puternice ale unui copac, fie pe trunchiul acestuia, fie între doi sau mai mulţi copaci apropiaţi. Prin extindere, mai includem în această categorie şi casele ridicate pe piloni de lemn, în interiorul sau pe liziera unei păduri. Ca şi funcţionalitate, casele din copaci pot fi utilizate drept loc de recreere sau de joacă (pentru copii), ca refugiu temporar sau chiar ca reşedinţă permanentă.
Acest tip de construcţie a cunoscut o popularizare intensă spre sfârşitul anilor ’90, fiind considerată un model de ecologişti şi speculată din punct de vedere turistic în anumite zone mai mult sau mai puţin exotice. De o popularitate deosebită se bucură acest tip de proiecte modernizate, mai cu seamă în Statele Unite, dar şi în anumite zone de pe continentul european, unde s-au dezvoltat firme ce pun la dispoziţie sisteme constructive şi chiar tehnologii de ultimă oră.
MATERIALE ŞI AVANTAJE
Casele din copaci sunt, în cea mai mare parte, construite din lemn, un material uşor de găsit, uşor de prelucrat şi ieftin. Relativ recent s-au lansat pe piaţă materiale reciclate destinate exclusiv acestor structuri, dar şi elemente prefabricate, beneficiind de un design ultramodern, care odată montate arată mai degrabă a case-copac decât a case în copac! Nu sunt excluse, desigur, nici structurile metalice (mai cu seamă în zona de rezistenţă) sau anumite materiale plastice cu proprietăţi specifice.
Firmele constructoare specializate, mai cu seamă cele ce oferă modele pentru copii sau modele mai sofisticate destinate adulţilor, au introdus, atât pentru structură, cât şi pentru finisaje, materiale de construcţii de ultimă generaţie, mai sigure, mai eficiente şi mai spectaculoase.
ŞI AICI AVEM REGULI!
Deşi mulţi nici nu le consideră construcţii, în sensul general acceptat al cuvântului, asimilându-le mai degrabă unor structuri temporare din categoria amenajărilor de grădină, casele din copaci se ridică respectând câteva reguli tehnice şi norme de securitate. În ţările civilizate, pentru construcţia unei case în copac este nevoie de un proiect, plus o sumă de aprobări.
Lucrurile sunt mai relaxate, aşa cum e şi firesc, dacă avem de-a face cu zone nonurbane ori teritorii strict private, unde constructorul sau proprietarul îşi asumă integral şi necondiţionat orice responsabilitate. Oricum, în toată lumea, numai foarte puţine departamente de planificare şi urbanism au la dispoziţie şi respectă legi sau reglementări clare, care să stabilească exact unde şi cum se poate construi o casă în copac…
FORMĂ DE PROTEST
Ce poţi face totuşi într-o casă cocoţată în copac? Te poţi relaxa în mijlocul naturii, departe de nebunia citadină. Îţi poţi invita câţiva prieteni la o ladă de bere într-un decor atipic. Le poţi da copiilor un teren de joacă magnific. Mai puţin cunoscut este faptul că a locui într-o casă în copac poate fi şi o redutabilă formă de protest utilizată mai ales de militanţii pentru o planetă verde. Acest protest s-a dovedit eficient la salvarea unor păduri sau la protecţia unor zone tropicale.
Celebru este cazul americancei Julia Butterfly Hill, care, timp de 738 de zile, a locuit într-o casă în copac pentru a salva câţiva arbori seculari din Californian Redwood. Ea a rezistat tot acest timp pe o platformă ridicată la o înălţime de 60 de metri deasupra solului şi având o suprafaţă de numai trei metri pătraţi. Intens mediatizat, protestul ei s-a încheiat cu un răsunător succes, dovedind eficacitatea ideii.
Structurile ridicate pe trunchiul sau în coroana copacilor au fost şi sunt încă extrem de utilizate de vânători, la pânda şi împuşcarea unor animale sălbatice (spre exemplu la urs). În unele zone de pe glob, casele din lemn sunt folosite drept adevărate depozite pentru păstrarea unor alimente în condiţii naturale şi în deplină siguranţă. În sfârşit, populaţii întregi din anumite zone trăiesc pur şi simplu în case ridicate în copaci. Este cazul tribului Korowai din Papua, care trăieşte în colibe ridicate la peste 40 de metri de la pământ, apărându-se astfel eficient împotriva vânătorilor de capete din tribul inamic, Citak!
CINĂ LA PREPELEAC
La mare modă şi în România, nu cu mulţi ani în urmă, restaurantele amenajate în copaci erau extrem de apreciate. O cină romantică la Prepeleac era oricând bine primită de partener. Zone turistice bine cunoscute oferă clienţilor extravaganţi chiar şi servicii hoteliere de excelentă calitate printre ramurile verzi ale arborilor, la câţiva zeci de metri deasupra solului. Cât despre dorinţa sau bucuria oricărui copil de a avea o căsuţă în copac, credem că orice comentariu e de prisos…