x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce țânțarii preferă anumite persoane și ignoră altele

De ce țânțarii preferă anumite persoane și ignoră altele

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   22:30
De ce țânțarii preferă anumite persoane și ignoră altele

Anotimpul verii trezește la viață țânțarii, insecte care ne enervează maxim deoarece înțepăturile lor ne provoacă iritații roșii pe piele.

Însă ne întrebăm adesea deși aceste insecte zburătoare sunt atrase mai mult de anumite persoane, în timp ce le ocolesc pe altele. Răspunsul ni-l dă știința. 

Iată mai mulți factori care atrag țânțarii:

1. Dioxid de carbon
Dioxidul de carbon este o substanță pe care o eliberăm în aer în timp ce expirăm. Producem mai mult dioxid de carbon atunci când suntem activi, când desfășurăm diverse activități fizice, decât când dormim.

Țânțarii îl pot detecta dar reacționează diferit, în funcție de specie. Însă este cert faptul că sunt atrași de această substanță și știu că atunci când îl simt se află în apropiere a viitoare victimă. 

2. Mirosul corporal

Unii compuși de pe piele și din transpirație atrag țânțarii. Unii dintre ei sunt acidul lactic și amoniacul. 

Oamenii de știință cercetează de ce micile zburătoare preferă mai mult unii oameni decât pe alții. Cauzele s-ar putea afla în genetică și/sau bacterii prezente pe piele. 

O altă analiză din 2011 relevă că multitudinea de microbi de pe pielea unei persoane le face mai puțin atractive dar și anumite specii de bacterii.  Un studiu din 2015 arată, de exemplu, că țânțarii sunt atrași de mirosurile gemenilor identici.

3. Culori

De asemenea, țânțarii sunt atrași de culoarea neagră. Cercetătorii nu au găsit încă o explicație dar este cert că trebuie evitate hainele închise la culoare. 

4. Căldura și apa

Organismul uman degajă căldură iar vaporii de apă de pe piele variază în funcție de temperatură. Un studiu a constatat că țânțarii se deplasează către sursele de căldură din apropiere care au temperatura potrivită pentru ei.

5. Asocieri

Țânțarii fac anumite asocieri. Astfel că o persoană pe care au mai înțepat-o și le-a plăcut sângele, este foarte probabil să fie căutată din nou. 

6. Alcool

Un studiu din 2002 a descoperit că oamenii care consumă bere sunt mai atractivi pentru țânțari. 

7. Sarcina

Totodată, țânțarii sunt foarte atrași de femeile însărcinate, poate datorită faptului că acestea au temperatura corpului mai ridicată și expiră mai mult dioxid de carbon, scrie  healthline.com, citat de dcnews.ro.

 

×
Subiecte în articol: tantari atractie