x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decorativă şi nepretenţioasă

Decorativă şi nepretenţioasă

de Cornelia Constantin    |    05 Mar 2009   •   00:00

Chiar dacă nu e foarte cunoscută la noi, planta numită Aeschynanthus este una care merită atenţie. Deşi este relativ scumpă la achiziţie, merită toţi banii, pentru că poate sta înflorită abundent câteva luni bune pe an.



Aeschynanthusul este o plantă atractivă şi nesolicitantă. Datorită portului său uşor dezorganizat, se amplasează mai ales în ghivece suspendate. În acest fel, florile tubulare care apar în vârful lăstarilor vor fi mai bine puse în valoare. Sunt mai multe varietăţi, toate la fel de elegante şi decorative. Diferenţele dintre ele se rezumă la dimensiunea şi culoarea florilor (care poate varia de la galben la grena catifelat) şi la culoarea frunzelor. La unele varietăţi frunzişul este de un verde compact, la altele este marmorat. Preţul de achiziţie poate să ajungă la 50 lei, dar plantele sunt mature, în general sănătoase şi pline de flori intens colorate.

ÎN GHIVECI SUSPENDAT

Îngrijirile acordate acestei plante nu sunt deloc problematice. Pentru o creştere frumoasă, planta are nevoie să fie păstrată la lumină naturală bună. Dacă vă decideţi să o păstraţi într-un ghiveci suspendat, cel mai bine este să-i găsiţi un loc în balcon sau pe terasă (min. 13 gr), dar nu într-un amplasament puternic însorit. Soarele de vară poate provoca arsuri pe frunze şi poate determina trecerea florilor înainte de vreme. Pe măsură ce lăstarii cresc şi solicită mai multă apă, va trebui fie să udaţi planta mai des, fie cu o cantitate mai mare. O dată pe an, dacă lăstarii se lungesc excesiv, puteţi să-i tundeţi pentru ramificare. Florile trecute se îndepărtează, pentru a păstra planta sănătoasă şi pentru a stimula o nouă înflorire.

ÎNGRĂŞĂMINTELE
Primăvara şi vara e bine să i se administreze plantei îngrăşăminte sărace în azot. Având un sol bogat în minerale, planta va fi aproape tot timpul înflorită. Un exces de azot duce însă la creşteri greu de controlat şi la o înflorire anemică. Aveţi grijă aşadar la posibilele excese.

Unele varietăţi pot fi dirijate sub formă tufoasă sau uşor arbustivă şi plantate în ghivece normale pentru pervaz sau terasă. Înmulţirea se face cu uşurinţă din lăstari, de primăvara până toamna. Nu se stropesc frunzele cu apă.

×
Subiecte în articol: mereu verde