x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Demolăm, dar cine plăteşte???

Demolăm, dar cine plăteşte???

30 Aug 2007   •   00:00

Plecănd se pare din Bucureşti, o furie a demolării construcţiilor ilegale se propagă către toate punctele cardinale ale patriei. Ditamai căsoaiele aflate in diferite stadii de construcţie, unele dintre ele chiar mobilate şi locuite, se trezesc intr-o revoltătoare stare de ilegalitate şi cad, de la acoperiş la fundaţie, sub gheara nemiloasă a buldozerelor.

Plecănd se pare din Bucureşti, o furie a demolării construcţiilor ilegale se propagă către toate punctele cardinale ale patriei. Ditamai căsoaiele aflate in diferite stadii de construcţie, unele dintre ele chiar mobilate şi locuite, se trezesc intr-o revoltătoare stare de ilegalitate şi cad, de la acoperiş la fundaţie, sub gheara nemiloasă a buldozerelor. Scadal, panaramă, proprietari violenţi, jandarmi taciturni şi reprezentanţi pricăjiţi ai primăriilor, televiziuni furibunde care transmit in direct ameninţări, explicaţii penibile şi nori de praf. Dacă n-ar fi de plăns, aceste situaţii sunt de-a dreptul comice şi, pentru cine are niţică minte, lasă loc unor intrebări bine consolidate, mari căt o vilă cu S+P+2E+M…

Ce sau cine a generat răul iniţial? Cine a semnat autorizaţiile de construcţie, eludănd norme şi reglementări clare, falsificănd dosare, incălcănd legi scrise in Codul penal? Cine a dat şi cine a luat şpaga, căte mii sau zeci de mii de euro au buzunarele nesătule ale funcţionarilor publici? Unde au fost inspectorii de teren şi toţi aceia care sunt plătiţi să verifice respectarea legalităţii in construcţii? Cine, in ce fel şi cănd plăteşte toate daunele materiale şi morale evidente in situaţia limită a demolării?

Aţi văzut ori aţi auzit vreodată, undeva, un răspuns coerent la vreuna din aceste intrebări?

Evident că nu, pentru că toată lumea implicată intr-o asemenea afacere murdară se repede şi acoperă urgent oala, să nu se vadă spuma neagră a corupţiei şi a perversităţii, să nu se simtă mirosul banilor negri şi duhoarea duplicităţii vinovate. Proprietarii de la care te-ai aştepta la proteste vehemente, la accidente vasculare sau la infarcturi (ferească Dumnezeu!) abia dacă mărăie ca nişte căţeluşi pricăjiţi şi neajutoraţi. Ba, unii dintre ei nici măcar nu se arată, dispar ca măgarii in ceaţă, se acund in spatele unor firme-fantomă sau a unor terţi invizibili. Autorităţile infiinţează comisii de anchetă care sunt mandatate să nu găsească, dacă se poate, nici un vinovat sau să scoată din pămănt, din iarbă verde un ţap ispăşitor. Arhitecţii şi proiectanţii (adică oamenii cu "blaturi" la primărie) işi papă liniştiţi bănişorii incasaţi pe proiect, ei fiind intotdeauna… cu măinile curate.

Constructorul n-are nici el nici o treabă, in afară de cazul in care se dă victimă pentru nu ştiu ce lucrări executate şi neplătite de beneficiar.

Dar treaba merge inainte, nu-i aşa? Fac prinsoare pe salariul meu pănă la pensionare şi pe primii doi ani de pensie (o să fie cam mică, dar asta e…) că un control riguros ar găsi 70% din clădirile construite in ultimii 15 ani şi din cele aflate in diferite stadii de construcţie in acest moment in afara legii şi, in mod normal, ar trebui demolate.

Cine se prinde???

×
Subiecte în articol: editorial