x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Designerii romani si perspectivele lor

Designerii romani si perspectivele lor

de Georgiana Teodorescu    |    21 Sep 2006   •   00:00
Designerii romani si perspectivele lor
IDEI ORIGINALE
Am stat de vorba cu doi dintre castigatorii Concursului National de Design de Avangarda si am aflat care sunt parerile lor despre cum este perceput designul la noi in tara si ce sanse are el in viitor Marius Giurgiu si Manuel Saliche, castigatorii premiilor II si III din cadrul Concursului National de Design de Avangarda din cadrul BIFE 2006, ne-au ajutat sa intelegem care sunt in perspectiva sansele designului de mobilier in tara noastra. Desi pentru noi este un domeniu relativ nou, evolutia lui este una rapida. Apropierea de standardele europene depinde foarte mult de relatia dintre tinerii designeri si producatorii de mobilier. Desi aceasta colaborare este greoaie in momentul de fata, designerii nostrii sunt optimisti.

PERCEPTIE CORECTA

Ei cred ca, cu talent, putina vointa si perseverenta, se poate transforma aproape orice idee in realitate. Cel mai mare obstacol intampinat este acela ca notiunea de "designer" nu este indeajuns de bine inteleasa. Munca designerului - actul de creatie si ordonare vizuala si functionala in mediul uman - nu este considerata indispensabila de multi dintre producatorii de mobila, si de aceea nu considera necesara o astfel de colaborare. Ei sunt interesati sa-si vanda produsele. Designul este acceptat daca corespunde gusturile clientilor majoritari, iar romanii inca il privesc ca pe un moft. Dialogul personal cu mediu ambiental este redus, in multe cazuri din tara noastra la utilul monoton si... ieftin.

SPERANTE

Totusi, accesul la evenimentele internationale, la mijloacele de informare din exterior in ceea ce priveste designul a dat posibilitatea tinerilor nostrii designeri sa se poata pregati mai bine si sa-si ia avant in lumea inovatiilor. Produsele acestora pot concura cu succes la standardele internationale, iar aceasta a atras mai mult atentia producatorilor de mobilier.
Este nevoie de o dezvoltare puternica a acestui domeniu. Pentru aceasta, Guvernul ar trebui sa se implice mai mult prin investitii in educatie, prin dezvoltarea unor programe care sa incurajeze creativitatea tinerilor. Ba chiar s-ar putea infiinta o organizatie nonprofit care sa sustina si sa promoveze designul romanesc de mobilier. De ce marile noastre talente sa lucreze pentru firme de design din alte tari cand ar putea sa creasca prestigiul tarii noastre, oferindu-ne si noua posibilitatea de a ne ridica standardul de viata cu costuri de productie autohtona.

Costul realizarii unui prototip se face in urma unor negocieri cu producatorul, care accepta in parte sau in totalitate cheltuielile de productie. Sponsorizarea unor asemenea proiecte aduce un mare castig pe termen lung producatorilor de mobila. Numele tinerelor talente le pot fi astfel asociate Punerea in practica a unui proiect avangardist de mobilier presupune o buna comunicare intre designer si producator. Designerul trebuie sa cunoasca toti factorii ce tin de realizarea lui, iar detaliile de finalizare trebuie stabilite de comun acord

×