x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dincolo de Cercul Polar

Dincolo de Cercul Polar

de Gabriela Sirbu    |    15 Sep 2005   •   00:00
Dincolo de Cercul Polar
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
De un an sunt in Norvegia si pana sa ajung aici nu am crezut in eficienta caselor din lemn, dar omul cat traieste tot invata

Peisajul superb al Norvegiei te cucereste, iar orasele din nordul tarii par mai degraba sate de vacanta. Impresia asta mi-a fost data de preponderenta constructiilor din lemn. Pana sa ajung aici, la cativa kilometri mai sus de Cercul Polar, nu credeam ca lemnul poate rezista si la o clima rece si aspra. Am crezut in povestea celor trei purcelusi si tineam evident cu cel mai mare dintre frati, care isi construise o casa din caramida - salvarea din fata lupului. Dar iata ca cea mai bogata natiune a Europei se gandeste la economie si foloseste lemnul nu numai pentru case independente, ci si pentru blocuri.

Referitor la casa pe care am fotografiat-o, va spun ca nu e pentru vacanta, dupa cum ar sugera peisajul, ci una de locuit. Aici aproape toate casele sunt din lemn! Cele din caramida sunt vechi si majoritatea sunt considerate monumente istorice. Nimeni nu mai construieste astfel case acum. Sunt prea costisitoare si norvegienii nu-si permit. Tineti cont de faptul ca Norvegia este cea mai scumpa tara din lume, unde absolut totul ustura la buzunar. Cea mai simpla exemplificare care-mi vine acum in minte este comparatia de pret al painii. Aici o paine face cam 50.000 de lei vechi. Deci, motivul pentru care se prefera casele din lemn este faptul ca sunt cele mai ieftine.

LEMN DE BRAD


Casa este in panta si are soclul din piatra, construit ca sa aduca terenul la nivel optim pentru realizarea fundatiei. De regula, norvegienii folosesc spatiul de dedebubtul casei ca loc de depozitare pentru biciclete, schiuri, snowboarduri, sanii si lemne pentru incalzit casa.

Minunati-va, dar casa e din lemn de brad! Panouri prefabricate captusite cu vata minerala la interior, iar pe dinafara e finisata cu scandura simpla tratata cu o vopsea speciala ignifuga si impermeabila.

CHESTIUNI TEHNICE


Nu am luat ruleta cu mine, dar dupa ochi pot sa va spun ca aceasta casa are cam 50 mp la parter, cu camera de zi, sufragerie, bucatarie, hol si o baie! La mansarda are trei dormitoare si o baie mica cu cabina de dus, cam 35 mp pe total, fara loggie. Unul din dormitoare este mai mare, cel matrimonial, si celelalte doua pentru copii sunt mai modeste ca dimensiuni. Camerele sunt mici, de obicei, ca sa nu se cheltuiasca mult pentru incalzire. De asemenea, electricitatea e foarte scumpa. Casa asta are incalzire prin pardoseala la parter si mai ales baile toate sunt incalzite prin acest gen de sistem. Geamurile termoizolante au tamplarie din lemn pe dinauntru si captusita cu aluminiu pe dinafara.


Din cauza climei, casa trebuie revopsita cam o data la doi-trei ani. Vopseaua folosita este ignifuga si are proprietati remarcabile pentru a rezista la clima rece
×
Subiecte în articol: casa lemn