x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feng-shui pas cu pas

Feng-shui pas cu pas

01 Iun 2005   •   00:00

Studiul de Feng-Shui, un instrument important pentru armonizarea personalitatii dumneavoastra

Omul si mediul sau ambiental

In decursul istoriei multimilenare a civilizatiei umane, s-a constatat influenta deosebita pe care o exercita asupra organismului uman factorii mediului ambiental, natural sau creat de om. Stimulii ambientali actioneaza in permanenta asupra noastra prin intermediul organelor de simt, influentandu-ne, in mod constient sau nu, starea de sanatate psiho-somatica, conditiile de dezvoltare profesionala, socialculturala si spirituala, intregul destin. Influenta este relativa si ea se datoreaza variabilitat ii acestor stimuli, tinand de caracteristici ale lor, cum ar fi: forma, proportiile, marimea, greutatea, culoarea, luminozitatea, temperatura, gustul, mirosul etc. Este vorba despre caracteristici fizico- chimici, utilitari, estetici, spirituali etc.

Una dintre componentele importante ale mediului ambiental este Spatiul Construit, cel ce trebuie sa ne asigure cele mai multe din nevoile noastre de baza: protectie si confort, igiena, alimentatie, odihna si recreere, studiu, relatii interpersonale, desfasurarea activitatilor productive, social- culturale si altele. Acest spatiu trebuie privit ca avand o mare complexitate, putand fi extins la nivelul mediului inconjurator general si a terenului pe care exista sau se va construi ceva, la nivelul construct iei propriu-zise sau a tuturor componentele ei functionale si compozitionale.

Studiul de Feng - Shui, metoda moderna de conceptie a spatiului ambiental

Arta si disciplina Feng- Shui au in vedere tocmai aceasta armonizare a personalitatii proprii cu caracteristicile factorilor specifici unui anumit mediu ambiental. Pentru obtinerea acestui deziderat este nevoie de utilizarea unei metodologii moderne, dar care sa se bazeze pe redescoperirea modelului traditional chinez si nu numai, cel ce a constituit fundamentul disciplinelor traditionale, precum: filozofia, cosmologia, astrologia, geomantia, medicina, artele precum pictura, caligrafia, poezia, artele martiale. Noua metodologie trebuie sa reinterpreteze datele traditionale, atat de bogate in continut, prin prisma actualelor descoperiri din domeniile culturii si stiintei si sa le exprime intr-un limbaj modern si accesibil noua. Devine din ce in ce mai evidenta astazi esenta comuna a informatiilor privind realitatea fizica si metafizica a civilizatiilor traditionale si a celei moderne, precum si faptul ca multe dintre realiza rile spectaculoase ale stiintei si tehnologiei actuale (medicina, psihologie, fizica cuantica, chimie, cosmologie) au ca sursa de inspiratie vechea cunoastere. Constatam ca vechile civilizat ii traditionale tineau cont de factori important i ai dezvoltarii umane care astazi sunt ignorati, fara sa se cunoasca efectele in timp ale acestei ignorante.

Dificultatea intelegerii cunoasterii traditionale este cauzata de decalajul in timp si in tipurile opuse de exprimare formala a celor doua civilizatii. Vechea civilizatie a dezvoltat exprimarea simbolic - inferentiala. De aici si dificultatea de interpretare si intelegere asta zi a acestei discipline, in plina epoca a ratiunii discriminative. Aceasta se observa in utilizarea practica dificila si cu rezultate indoielnice a numeroaselor materiale specifice ei aparute astazi (carti, site-uri, obiecte decorative). De fapt, este vorba de a redescoperi valorile arhetipale universale, cele ce asigura corespondenta celor doua epoci istorice separate de timp, dar si a tipurilor de civilizat ii actuale separate de spatii culturale si tehnologice diferite.

Un astfel de instrument de lucru trebuie sa abordeze in mod unitar diferitele aspecte ale realitatii naturale pe care actul creativ trebuie sa le coreleze :
  • manifestarile spatial - temporale, ritmice si ciclice ale factorilor cosmici, climaterici, geografici si biologici specifici Pamantului;
  • structura regnurilor naturale (mineral, vegetal si animal);
  • nevoile fundamentale, tipologia constitut ionala, temperamentala si comportamentala umana;
  • structura instrumentelor creative si a repertoriului compozitional utilizat de factorul uman.

    Elaborarea unui studiu de Feng - Shui corect are un dublu impact. El se adreseaza beneficiarului unei creatii ambientale, caci ii poate determina personalitatea si nevoile specifice, cat si creatorului (arhitect, designer, artist, psiholog), caruia ii poate asigura alegerea unui repertoriu compozitional obiectivat de nevoile personalizate ale beneficiarului. Un astfel de studiu, alaturi de alte metode, poate participa de asemenea la corelarea si ierarhizarea tuturor criteriilor (utilitare, tehnologice, medicale, cultural-estetice, spirituale) ce intervin in procesul creativ desfasurat asupra mediului ambiental uman.

    Un astfel de studiu este un obiectiv important si trebuie sa fie premergator elaborarii unui proiect de constructie sau amenajare ambientala, de aceea metodologia Feng - Shui este bine a fi asimilata si folosita de specialisti. Ea este un instrument deosebit in obiectivarea actului creativ si ofera posibilitatea de a trece dincolo de atitudinea subiectiva a creatorului, care poate fi deosebit de valoroasa, dar care sa nu functioneze corect in raport cu nevoile personalizate ale destinatarului ei.

    Structura studiului de Feng - Shui

    De aceea, un studiu de Feng - Shui , utilizand metodologia sa complexa, trebuie sa cuprinda in structura sa parcurgerea mai multor etape de lucru, necesare atingerii obiectivelor propuse anterior :
  • evaluarea persoanei, prin care se determina structura sa personalizata cu nevoile sale specifice, natura relatiilor sale interpersonale, precum si caracteristicile personale ce trebuie corectate si armonizate;
  • evaluarea spatiului construit, existent sau propus, prin care se determina caracteristicile proprii acelui spatiu, caracteristici necesare determinarii structurii sale functionalutilitare si estetice;
  • evaluarea compatibilitatii persoana spatiu, prin care se determina influentele favorabile si cele nefavorabile existente intre utilizator si spatiul utilizat de el;
  • solutiile de compatibilizare persoanaspatiu, prin care creatorul determina solutiile concrete de ambientare bazate pe alegerea corecta a repertoriului sau creativ.

    Arh. Dan Dumitriu,
    consultant feng-shui,
    021/2329694
  • ×
    Subiecte în articol: feng shui