x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Flori multicolore in grădina de vară

Flori multicolore in grădina de vară

28 Iun 2007   •   00:00

Grădina de vară este una care impresionează prin culoare. Plante anuale şi perene formează laolaltă o combinaţie de efect, fie in plin soare, fie in umbră parţială sau totală. Indiferent de tipul de grădină pe care il aveţi, cu siguranţă vara va fi invadată de flori, care de care mai spectaculoase.

Grădina de vară este una care impresionează prin culoare. Plante anuale şi perene formează laolaltă o combinaţie de efect, fie in plin soare, fie in umbră parţială sau totală. Indiferent de tipul de grădină pe care il aveţi, cu siguranţă vara va fi invadată de flori, care de care mai spectaculoase. Unele sunt atăt de bine adaptate incăt nu sunt deranjate nici de solurile acide sau calcaroase. De această dată vom vorbi foarte pe scurt despre Antirrhinum, Aquilegia, Digitalis, Echinaceea, Lupin şi Rudbeckia.

Antirrhinum

Este o plantă de origine mediteraneană foarte populară (numită şi gura leului) la noi şi care infloreşte din mai pănă in septembrie. Agreează amplasamentele insorite şi solurile fertile, bine drenate şi cu pH neutru. Din cauza taliei sale care variază de la 15 la 100 cm planta este folosită in contexte variate: borduri, straturi masive, rocării, duete şi chiar in ghivece şi jardiniere. Este o plantă anuală, semirustică, ce se plantează ca răsad primăvara după ce a fost obţinută din seminţe. Gama coloristică este una foarte interesantă: alb, galben, roz, roşu, violet, albastru şi permite combinaţii deosebite. Rezistă destul de bine la secetă, insă pentru a face flori mari şi frumoase are neapărat nevoie de un sol bogat in minerale.

Aquilegia

Este mai degrabă o floare de inceput de vară (mai-iunie), dar dacă temperaturile nu cresc foarte mult ea poate să mai reziste incă o bună bucată de vreme in grădină. Ea mai este numită popular Columbină şi impresionează prin eleganţa florilor şi a taliei, prin combinaţiile de culori - florile sunt adesea bicolore şi puternic contrastante.

Indiferent de tipul de expunere la soare planta se dezvoltă frumos, iar dacă veţi alege varietăţi cu flori in cromatică rece intr-un spaţiu mic şi umbrit veţi obţine un efect surprinzător: brusc grădina dumneavoastră va părea de dimensiuni mai mari şi va persista senzaţia plăcută de răcoare şi confort pe timp de vară. Planta este inrudită cu Bujorul, dar este chiar mai puţin pretenţioasă decăt el cănd vine vorba de condiţii de mediu. Creşte intre 40 şi 80 cm inălţime şi se poate folosi in orice context. In plus, dacă vă doriţi o plantă cu adevărat graţioasă in grădină sau chiar in ghiveci, Aquilegia este o alegere bună. Este posibil să aveţi ceva necazuri cu limacşii la inceputul sezonului de plantare.

Digitalisul

Popular numită Degeţel, este o plantă care trece cu uşurinţă de 1 m inălţime, face flori sub formă de clopoţei, grupate pe vărful unei tije. Toată lumea ştie că este o plantă otrăvitoare dar se cultivă destul de mult şi la noi pentru florile sale mari şi spectaculoase de culoare albă, roz sau violet. Planta se adaptează la diverse condiţii de mediu inclusiv la aciditatea solului sau la prezenţa calcarului.

Chiar dacă poate că nu e la fel de spectaculoasă ca alte plante, Digitalisul este o vedetă in grădina de vară, pănă la final de iulie, datorită taliei sale. Unele varietăţi sunt anuale, altele bianuale. Frunzişul este persistent, iar inmulţirea se face cu uşurinţă primăvara, prin seminţe.

Lupinul

Este o plantă anuală, numită popular Lumănărică, ce infloreşte la inceput de vară. Originară din emisfera nordică, ea preferă solul neutru, expunerile insorite sau parţial umbrite. Impresionante sunt florile sale grupate pe vărful tijelor, dar mai ales faptul că pot fi amplasate mai multe plante in acelaşi spaţiu, obţinăndu-se in acest fel un efect decorativ deosebit. Gama coloristică este largă: alb, roz, roşu, grena, bleu, mov. Un contrast plăcut cu frunzişul strălucitor.

Sfat

In unele cărţi de specialitate Echinacea şi Rudbeckia sunt două plante diferite. După clasificările prezente se pare că doar culoarea florilor este considerată a fi diferită. Echinacea este roz/violet, in timp ce Rudbeckia este galben intens cu "ochi" maro/negru. Sunt plante inalte de pănă la 150 cm şi robuste, cu flori spectaculoase de lungă durată. Impreună cu alte flori enumerate mai sus ele se folosesc intens vara in aranjamente florale. Sunt plante rustice, vivace care se inmulţesc cu uşurinţă atăt primăvara, căt şi toamna. Dacă au sol bogat şi soare din plin ele vor inflori intens pănă la final de septembrie. Rudbeckia cu flori galbene creşte chiar mai inaltă şi tolerează calcarul.

×
Subiecte în articol: flori vară mereu verde