x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa George Eastman, inventatorul roll filmului

George Eastman, inventatorul roll filmului

13 Sep 2007   •   00:00

Proiectată de J. Foster Warner şi construită intre 1902 şi 1905, atăt casa, căt şi grădina lui George Eastman sunt un punct de reper istoric şi naţional.

Casa şi grădina din New Zork

Proiectată de J. Foster Warner şi construită intre 1902 şi 1905, atăt casa, căt şi grădina lui George Eastman sunt un punct de reper istoric şi naţional. Situată intre East Avenue şi University Avenue in New York, proprietatea include un grajd, un garaj, un hambar, cinci sere şi multă vegetaţie in grădina impresionantă care o inconjoară. După moartea sa, in anul 1932, Eastman a lăsat casa Universităţii Rochester. In anul 1989 a fost finalizată construcţia unei noi clădiri, care găzduieşte expoziţii fotografice, de echipamente fotografice, cărţi şi picturi.Â

Extinderea şi dezvoltarea terenului

In 1902, George Eastman a achiziţionat de la vecinul său, Marvin Culver, terenul acestuia, pentru a extinde proprietatea şi pentru a construi impresionanta vilă in stil renascentist. Asistat de arhitectul peisagist Stephen DeForest şi de alţi căţiva arhitecţi, Eastman a transformat terenul intr-o proprietate urbană unică, care a funcţionat şi ca fermă, dar şi ca un elegant cadru floral pentru distracţii. In afară de pajiştile spaţioase, opt grădini florale şi cinci sere, proprietatea mai cuprinde şi o livadă, o grădină cu păsări, grajduri, islazuri şi o minunată casă.

Colecţii de plante şi monumente arhitecturale

Deşi au trecut prin multe schimbări de-a lungul timpului, restaurarea grădinilor şi a casei a inceput in anul 1984, in partea de vest, şi a continuat, intre 1987-1992, cu terasele, librăria şi grădina stăncoasă. Colecţiile acestei proprietăţi istorice cuprind: pajişti, copaci, arbuşti ornamentali, viţă-de-vie şi flori. Acestea se regăsesc in cele patru grădini adaptate şi restaurate, in care au fost introduse ulterior plante perene şi anuale, dar şi o multitudine de bulbi.

Elementele istorice arhitecturale ca pergola, iazul oval, izvorul veneţian din secolul al XVII-lea şi chioşcul de grădină fac parte integrantă din colecţiile Eastman. Aici există o colecţie de poze ale proprietăţii făcute intre anii 1902-1932, o colecţie cu corespondenţa familiei, liste cu plante şi hărţile originale ale proprietăţii, pe care s-au bazat şi se bazează conservarea şi restaurarea intregii proprietăţi.

Â

Grădinile

Proprietatea Eastman cuprinde căteva grădini distincte, in care sunt plantate o multitudine de flori, arbori şi copaci. Grădina in terase conţine mai mult de 90 de varietăţi de plante perene cu denumiri latine şi comune. Grădina-librărie, locul unde poţi citi liniştit o carte in inima naturii, conţine şase varietăţi de bulbi, 16 specii de arbuşti, 6 varietăţi de copaci, gazon şi viţă-de-vie.

Grădina Stăncoasă a fost construită cu 39 de varietăţi de plante perene, gazon şi diferite specii de arbuşti. Aceştia au fost plantaţi printre pietrele de magnezit aranjate in formă de scoici. Grădina de Vest conţine 48 de soiuri de arbuşti, trei tipuri de plante perene şi un asortiment de gazon.

Grădinile reprezintă un bonus al expoziţiilor artistice, tehnologice şi fotografice. Conservatorul este plin cu plante pe care George Eastman le-a colecţionat şi studiat.

Intreaga casă a fost construită şi proiectată cu intenţia de a introduce natura in interiorul ei.

Conservatorul, locul unde era ţinută orga, este cea mai mare cameră a casei. Aici, George Eastman işi primea invitaţii, la sfărşit de săptămănă, pentru a asculta muzică şi a se relaxa printre multitudinea de plante.

In primăvara anului 1998, pajiştea din faţa casei, şi cea mai importantă parte a proprietăţii, a fost restaurată. Atunci au fost plantate 21 de varietăţi de arbuşti şi 29 copaci. Unii copaci ajung la o inălţime de 27 m, in aproximativ 20 de ani, şi vor forma o boltă inaltă, naturală, care nu va acoperi faţada casei.

Â

Info

George Eastman este fondatorul companiei Eastman Kodak şi inventatorul suportului fotosensibil flexibil, peliculei de nitroceluloză şi a roll filmului.

Inventatorul şi-a exprimat simţul artistic in poze, dovadă fiind colecţia impresionantă de poze de pe proprietatea lui, dar şi in viaţa privată, acasă, unde şi-a construit şi amenajat cu mare atenţie casa şi grădinile inconjurătoare. După moartea sa, proprietatea a rămas Universităţii Rochester. De-a lungul timpului, aceasta a suferit o serie de modificări, dar restauratorii au incercat să păstreze aspectul iniţial

×
Subiecte în articol: grădina plante georg grădini celebre eastman