x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădină în stil britanic autentic

Grădină în stil britanic autentic

de Cornelia Constantin    |    22 Mar 2008   •   00:00

Despre proiectele de grădină realizate de Chris Beardshaw am mai vorbit şi cu alte ocazii. Revenim acum cu informaţii despre o amenajare care în 2006 i-a adus medalia de aur la un prestigios concurs britanic de creaţie şi care reprezintă un model de grădină al cărui punct principal de atracţie este primăvara-vara.

Despre proiectele de grădină realizate de Chris Beardshaw am mai vorbit şi cu alte ocazii. Revenim acum cu informaţii despre o amenajare care în 2006 i-a adus medalia de aur la un prestigios concurs britanic de creaţie şi care reprezintă un model de grădină al cărui punct principal de atracţie este primăvara-vara. Chiar dacă este o reinterpretare a unei idei din anii ’20 (creaţie a unor designeri celebri la acel moment – Thomas Mawson şi Gertrude Jekyll), grădina denumită acum Wormcast este o celebrare a stilului britanic autentic.

Ea dovedeşte că acele principii cu adevărat de efect într-o grădină se regăsesc atât în proiectele mai vechi, dar şi în cele noi. Realizarea grădinii a avut dublu scop: participarea la concurs, dar şi testarea posibilităţilor de restaurare a grădinii iniţiale de pe proprietatea Boveridge din Dorset. La finalizarea concursului, întreaga grădină a fost mutată pe vechiul amplasament.

 

Un proiect vechi 

Chris s-a inspirat din acest proiect unic şi s-a hotărât să restaureze cei 15 acri de grădină de pe domeniul Boveridge cât mai aproape de gloria sa din anii ’20. Grădina este unică prin faptul că, deşi n-au fost niciodată apropiaţi în munca lor, designerii iniţiali au realizat o grădină englezească formală. Thomas Mawson a conceput structura de bază a grădinii, iar Gertrude Jekyll a completat schemele de plantare şi a ales cele mai potrivite flori.  Marca profesională a lui Mawson este bazinul cu nuferi şi statuia reprezentând un înger. Reprezentativă pentru alegerile Gertrudei Jekyll este bordura ierbacee (Bergenia cilitata, Geranium himalayense şi Euphorbia characias), prezentă pe toată suprafaţa grădinii. Chris a păstrat nealterate aceste aspecte atât de apreciate, dar a completat şi adaptat numărul şi varietăţile de plante folosite. Chris a descope­rit că această bordură are 125 m lungime şi 3 m lăţime şi este una dintre cele mai mari din Marea Britanie. 

 

Simetrie calmă 

Întreaga grădină urmează liniile puternic simetrice ale lui Mawson, îndulcite de selecţia de plante a lui Jekyll şi a lui Chris. Punctul focal este bazinul cu nuferi roz – Nymphaea “Marliacea Rosea”, aduşi din Franţa. Atmosfera calmă indusă de bazin este cu atât mai apreciată cu cât există şi un pavilion. De aici Mawson însuşi supraveghea în anii ’20 realizarea grădinii. Pavilionul a fost decorat în culori pastelate, iar vara devenea o adevărată expoziţie de orhidee.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde