x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ierburile aromate şi decorative

Ierburile aromate şi decorative

24 Noi 2007   •   00:00

Concepută de către Cleve West pentru Saga Insurance, grădina despre care o să vă povestesc de această dată a fost premiată cu medalia de aur la Chelsea Flower Show in 2006.

Concepută de către Cleve West pentru Saga Insurance, grădina despre care o să vă povestesc de această dată a fost premiată cu medalia de aur la Chelsea Flower Show in 2006. Ea a fost realizată de Henley Salt Landscapes - firmă specializată in design şi construcţie, nu numai de grădini, ci şi de clădiri şi spaţii pentru sănătate. Grădina Saga este o sărbătoare a plantelor din intreaga lume şi este concentrată pe cele rezistente la ingheţ şi pe modurile lor de utilizare in grădinile moderne, elegante şi sobre.

Linii simple şi spaţii generoase

Plantele utilizate au fost furnizate de către Jekka McVicar - un alt expozant tradiţional la concursurile britanice de design de grădini. Este demonstrată astfel importanţa ierburilor nu doar din punct de vedere estetic, dar şi din punct de vedere medicinal, culinar şi al utilizării lor domestice. Ele au un rol din ce in ce mai important in viaţa noastră ocupată de fiecare zi. Grădina explorează ierburile şi căteva plante perene familiare pentru a obţine un spaţiu care să nu necesite cine ştie ce intreţinere. Liniile simple şi spaţiile generoase ii oferă o imagine dramatică şi inspirată. O sculptură uriaşă, amplasată la intrarea in grădină, este in egală măsură făcută să genereze surpriză, dar şi linişte. Ea ghidează privirea către alee, printre ierburi, către un spaţiu al relaxării situat in spatele grădinii. Această zonă a grădinii este mărginită de copaci şi sculpturi care generează senzaţia de securitate şi contemplă in linişte ploaia ce va să vină. Bazinul şi sculpturile care seamănă cu nişte scoici uriaşe transformă cu succes această grădină intr-un proiect ce poate fi adaptat pentru spaţii litorale.

Sursa de inspiraţie

Cleve West - cel care a proiectat grădina - ne povesteşte că ierburile aromate sunt folosite de acum pe scară largă. "Din ce in ce mai multe persoane le folosesc pentru gătit, pentru scopuri medicinale şi decorative, pentru aromă, ceai şi altele. Fac parte aşadar din viaţa noastră de zi cu zi. Am vrut să arăt cum au ajuns la noi aceste plante din diverse colţuri ale lumii şi să ne bucurăm cu toţii de caracteristicile lor." Şi premiul obţinut dovedeşte că a şi reuşit ceea ce şi-a propus. Cleve West şi-a construit reputaţia pe amenajări inovative de grădini, spaţioase şi armonioase. El este membru al Societăţii Designerilor de Grădini şi a fost de mai multe ori membru in juriul concursurilor de specialitate.

Plante in grădina sobră

Rudă cu mirtul, Leptospermum scoparium "Martini" a fost adus din Noua Zeelandă. El creşte ca o tufă compactă cu frunze dense, veşnic verzi. Dacă vremea nu este foarte aspră, el poate atinge 4 m inălţime. Frunzele sale sunt folosite pentru ceai. Bulbine este o plantă de vară cu flori ca nişte steluţe galbene. Ea a fost adusă din Africa de Sud şi este la noi o plantă rară, care poate să rămănă afară pănă ce temperatura coboară la 5 grade. Ea se plantează in rocării datorită rezistenţei la secetă. Stipa gigantea este decorativă prin frunzele sale şi creşte pănă la 2 m inălţime. Vara şi toamna sunt anotimpurile in care ea işi etalează florile ca nişte spice şi frunzişul interesant colorat. Adăugaţi la această enumerare plantele aromatice pe care ni le dorim cu toţii.

Info

Cleve West crede că a concepe un plan de amenajare care să se potrivească spiritului spaţiului pus la dispoziţie implică sensibilitate şi capacitate de adaptare la necesităţile de amenajare ale clientului. Mesajul pe care il transmite fiecare grădină este acel ceva care păstrează integritatea peisajului. Acolo unde există posibilitatea, trebuie să existe o colaborare strănsă intre arhitecţi şi artişti. Plantarea unor flori anume va trebui să ţină mereu cont de condiţiile climaterice

×
Subiecte în articol: mereu verde