x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In pod, la caldurica

In pod, la caldurica

15 Dec 2005   •   00:00
In pod, la caldurica

Preturile cresc apetitul

  • Editorial de ADELA PARVU
  • Oriunde, o data ce treci de granita de Vest, inaintea Sarbatorilor preturile promotionale si campaniile de reducere a costurilor pentru diverse produse se fac simtite. Gasesti ce vrei cu 15% pana la 50% mai ieftin. Pe cand la noi, culmea culmilor, in fiecare an, daca nu de la 1 decembrie, dar cu siguranta dupa, preturile se maresc. In principal la mancare, ca, deh, se stie ca romanului Sarbatorile ii surad cu masa imbelsugata, cu bucate traditionale. Asta e marea bucurie a majoritatii, ca in privinta ambientului casei, a electrocasnicelor sau a vopselei de pe pereti mai pot sa astepte pana inainte de Pasti. Oricum, febra ambientarii sau amenajarilor este, la noi, clar decisa vara.

    Dar ca un facut, intotdeauna mancarea e mai scumpa inainte de Sarbatori, fie ele Craciun ori Pasti. Si ironia este ca cei mai multi dintre noi se inghesuie sa cumpere cantitati mari de alimente, ca si cum ne-am pregati rezervele pe luni in sir.

    Mie asta imi suna a reminiscenta de dinainte de ’90, cand, daca prindeai ceva la magazin, cumpara-i cat puteai, ca nu stiai cand se mai iveste ocazia. Dar acum, sa dai o gramada de bani de frica saltarii preturilor, mi se pare o excelenta manevra a comerciantilor. Un santaj subtil ce functioneaza iremediabil de ani buni: cumpara acum, cand s-au scumpit, pentru ca nu stii cat de mult o sa se mai scumpeasca mai incolo…

    Si eu am fost pacalita, de aceea stiu acum cum sta treaba. Si eu am luat cartoane de oua si kile de carne ca sa fac economie.

    Dar tot eu am aruncat o gramada de mancare imediat dupa Sarbatori, ca nu mai trebuia nimanui, si tot eu am vazut ca magazinele au fost deschise si aproape goale si cu preturi mai normale intre zilele libere ale natiunii. Tot eu sunt printre putinii care nu dau navala sa cumpere mancare in prostie, ci ponderat, dupa necesitatile familiei.

    Cat poti sa mananci de Sarbatori? Cine se mai gandeste, la un calcul rational evalueaza ca in doar cateva zile nu poti sa bagi in tine la nesfarsit. Atunci de ce sa te chinuiesti sa congelezi kilograme intregi de carne, sa cumperi in nestire oua, lapte, paini, care se intaresc, in general produse perisabile, pe care nu le mai inghit decat tomberoanele de gunoi, ca doar cainii vagabonzi sunt deja cu nasul pe sus si nu halesc decat bunataturi?

    Cat timp o sa mai raspundem santajelor comerciantilor, care "ne obliga" sa cumparam, dar in nici un caz nu ne pot impune cantitati industriale. Si pana cand ne vom vaita ca de Sarbatori nu avem masa supra-aglomerata, cand putem avea ceva firesc, normal? Pana cand ne vom mai ambitiona sa mai taiem porcul in fata blocului numai ca sa "simtim" ca e Craciun? Pana cand?

    Probabil, pana cand preturile vor fi mereu la fel de "tentante" pentru apetitul romanilor.
    ×