x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inconjurata de maretia muntilor

Inconjurata de maretia muntilor

de Gabriela Sirbu    |    16 Mar 2006   •   00:00
Inconjurata de maretia muntilor
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Casa din lemn locuita de o familie norvegiana

Aproape de Polul Nord, oamenii au gasit solutii sa locuiasca in conditii confortabile. Pentru cei care se uita doar pe harta, localitati ca Trondheim, Bodø, Finmark din Norvegia pot parea niste colturi uitate de lume, inghetate si parasite. Nu este deloc asa. Aici gasesti mai multa civilizatie decat in multe alte locuri calduroase din lume. O dovada sunt casele in care traiesc oamenii de aici. Raspandite printre fiorduri si stanci, despartite de rauri involburate si piscuri ascutite, caselor de aici nu le lipseste nimic din ceea ce numim standard de viata european: caldura, canalizare, apa calda, telefonie, internet etc.

De exemplu, casa din imagini se afla la jumatate de ora cu masina de oras si 45-50 de minute cu autobuzul. Este asezata intr-o vale intre munti, iar peisajul care o inconjoara este nespus de frumos, atat iarna, cat si vara. Casa beneficiaza de ferestre mari ce formeaza o deschidere a spatiului interior spre minunata natura inconjuratoare. Aceasta panorama asupra muntilor se desfasoara in fata ochilor si de pe terasele din jurul casei, realizate din lemn masiv.

GANDITA PENTRU FAMILIE


Casa apartine unei familii cu trei copii, doi baieti adolescenti si o fetita de 3 ani.
Drept pentru care ea a fost gandita si construita pentru necesitatile tuturor. Suprafata construita este 137 mp, iar cea locuibila de 230 mp. Acesti 230 mp locuibili se desfasoara pe trei niveluri. Parterul cuprinde o camera de zi cu bucatarie deschisa si cu loc de luat masa. Tot aici se afla holul de intrare, dormitorul mezinei si o baie. Camera de zi are acces direct pe o terasa din lemn. Tot la parter se afla un garaj pentru doua masini, avand in vedere ca ambii parinti lucreaza in oras. Baietii merg si vin de la scoala cu autobuzul.

Etajul este mansardat si beneficiaza de doua incaperi. Intr-una este amenajat dormitorul celor doi baieti, cu birouri de lucru si spatii de depozitare. In cealalta camera este amenajat un dormitor de oaspeti. Pe holul de legatura intre cele doua incaperi este o baie cu dus la care au acces cei doi baieti si eventualii oaspeti. La demisol se afla doua camere de depozitare, spalatorie si un birou de lucru pentru proprietarul casei.

Lemnul predomina in amenajarile norvegiene. Se remarca folosirea la maximum a spatiilor si culorile deschise predominante la interior ce dau senzatia de mai mult loc
Scara interioara este simpla, dar excelent executata. Finisajele sunt impecabile, ceea ce da certitudinea lucrurilor de calitate.Simplu, dar de bun-gust
Mansarda la norvegieni este dedicata copiilor. Dar si in astfel de spatii se pune accent pe ferestre mari care au geamuri triplu stratificate

GOSPODARIRE SI INTRETINERE


Casa a fost construita in 1989, cand baietii erau inca mici, iar mezina, doar un gand. Constructia este in intregime din lemn, iar la interior finisajele sunt realizate in culori calde si odihnitoare. Mobilierul din lemn vine sa completeze ambientul odihnitor si relaxant.

Dotarile ce asigura incalzirea sunt alimentate in totalitate de curent electric, aceasta fiind singura factura de plata lunara ceva mai mare decat celelalte. Aici apa nu se plateste, ci doar inchirierea retelelor de conducte care apartin orasului. Gunoiul este tot responsabilitatea primariei, iar aceste plati nu se fac lunar, ci la inceputul anului, o data cu impozitul. Este drept ca imediat dupa sarbatori nu este prea roz sa platesti toate aceste facturi o data, dar, daca te gandesti ca dupa aceea nu mai ai grija lor, este o consolare.

Dar, cu toate ca radiatoarele sunt comode, nimic nu poate inlocui atmosfera creata de un semineu sau de o sobita pe lemne, asa cum o vedeti pe cea din imagine. Desi acest tip de sobe par mici si fragile, au o putere mare de incalzire. Trebuie sa spun ca fiecare casa are sistem de alarma impotriva incendiilor si acest lucru nu este de mirare, avand in vedere faptul ca majoritatea caselor sunt construite din lemn. Material ales pentru ca este cel mai ieftin, dar si pentru ca izoleaza cel mai bine si mentine caldura in interior.

×