x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inspiraţi-vă din grădinile americanilor

Inspiraţi-vă din grădinile americanilor

13 Oct 2007   •   00:00

In vara care a trecut v-am prezentat nenumărate proiecte de grădini, cele mai multe europene. De această dată vom trece in revistă căteva idei de amenajare cu care s-au măndrit americanii la expoziţiile de specialitate din acest an.

Scene de film in propria curte exemplar amenajată

In vara care a trecut v-am prezentat nenumărate proiecte de grădini, cele mai multe europene. De această dată vom trece in revistă căteva idei de amenajare cu care s-au măndrit americanii la expoziţiile de specialitate din acest an. Ce mi se pare interesant este că reuşesc să imbine mai multe idei intens utilizate, dar să iasă la rampă cu ceva original. Nu se tem deloc să aducă lumea filmelor in grădină.

Bucătăria in aer liber

Acolo unde zona climatică permite, americanilor le place să-şi mute bucătăria afară. Imprejmuiesc curtea cu garduri vii inalte sau cu tufe decorative şi nu numai că iau masa afară şi işi petrec in grădină timpul liber, dar efectiv gătesc afară. Nu este nimic pretenţios in amenajare, dar reuşesc să obţină un colţ intim şi romantic, desprins parcă din filmele anilor ’50. Nu numai mobilierul şi plantele creează o astfel de atmosferă, dar şi pavajul. Trebuie să recunoaştem că nu ne-am fi găndit la aşa ceva. Intr-o grădină acoperită cu gazon, pavajul nu este amplasat sub formă de alei, ci sub formă de cercuri decorative, care in anumite zone se intrepătrund.

Picnic in grădina sălbatica

Grădina sălbatică poate deveni locul preferat al familiei pentru picnic. Cu atăt mai mult cu căt ierburile inalte şi copacii ii dau o notă graţioasă. Şi dacă vă intrebaţi ce să faceţi cu maşina cea veche - tocmai i-aţi găsit o utilizare: aşezaţi-o in grădină şi va fi curănd invadată de vegetaţie. Aţi obţinut astfel o altă scenă dintr-un film celebru şi foarte drag americanilor.

Exotic 100%

Dacă aveţi o climă blăndă puteţi să vă amenajaţi in grădină un mic paradis. In jurul unui chioşc din lemn, situat pe un amplasament inălţat şi cu multe spaţii deschise, plantaţi ferigi, palmieri, bambuşi autentici şi banani. Iar aleea pavaţi-o cu nisip şi pietriş.

In mod sigur nu veţi mai simţi nevoia să mergeţi la mare in concediu - vă veţi simţi in propria grădină ca pe o plajă din Hawaii.

Şi dacă sunteţi ingrijoraţi că aşa ceva nu va merge şi la noi, merită să ştiţi că sunt şi plante exotice care rezistă afară peste iarnă, eventual cu o mică protecţie la ingheţ.

Grădina copiilor

Credeaţi că e greu să vă bucuraţi copiii cu o grădină deosebită?

Nu e chiar aşa. Secretul constă nu neapărat in alegerea speciilor de plante (deşi, poate fi un aspect deosebit de interesant), căt in decoraţiuni. De fapt, cu căt vor găsi mai multe jucării amplasate in grădină, cu atăt vor fi mai atraşi. Dar trebuie să recunoaştem că instalaţia de iluminare a grădinii ocupă locul central.

Aşadar, merită să investiţi bani şi energie, aşa incăt să obţineţi efecte decorative surprinzătoare: boluri transparente, rozete colorate, panglici, fluturi sau orice alt obiect suficient de spectaculos, incăt să-i tenteze pe cei mici.

Americanilor le plac tradiţiile, aşa că de multe ori "importă" idei. Mulţi işi amenajează grădini britanice autentice (cottage garden), cu trandafiri căţărători, gazon şi plante tărătoare, pavaj clasic, pergole de lemn şi porţi din fier forjat. Nimic rău in asta, atăt timp căt totul e făcut cu gust şi in limitele impuse de ideea de amenajare. Uneori incearcă să imbine două idei intr-o singură grădină şi un spaţiu nu tocmai generos devine un amalgam de simboluri: vase ceramice mediteraneene, stil cottage de amenajare, plante specifice zonei americane in care se află posesorul grădinii. Insă, dacă se vor lăsa sfătuiţi de specialişti, vor ajunge la o simplificare de bun-gust a grădinii

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde