x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locul de odihnă din grădină

Locul de odihnă din grădină

12 Iul 2007   •   00:00

Pe toată durata sezonului cald ne dorim, in mod firesc, să petrecem căt mai multă vreme afară, in grădină. Insă, atunci cănd e soare puternic, vrem să stăm la umbră. După căteva ore de muncă prin grădină vrem să ne aşezăm pe un scaun sau şezlong şi să ne odihnim.

Relaxare departe de priviri indiscrete

Pe toată durata sezonului cald ne dorim, in mod firesc, să petrecem căt mai multă vreme afară, in grădină. Insă, atunci cănd e soare puternic, vrem să stăm la umbră. După căteva ore de muncă prin grădină vrem să ne aşezăm pe un scaun sau şezlong şi să ne odihnim. Vrem să servim dimineaţa cafeaua la aer şi cina cu familia afară la răcoare. Care e rezolvarea situaţiei? Evident, amenajarea unui loc deosebit in grădină. Chiar dacă el se numeşte generic "loc de odihnă", tot acolo se poate servi şi masa in diverse momente ale zilei şi se pot reuni intreaga familie şi prietenii. Aşadar, cum amenajaţi acest loc in aşa fel incăt să răspundă necesităţilor şi să se incadreze in specificul grădinii existente?

Amplasamentul

Inainte de orice, trebuie să alegeţi amplasamentul. De obicei, locul de odihnă se află intr-o zonă liniştită a grădinii, unde nu ajung privirile indiscrete ale vecinilor sau ale trecătorilor. Insă, acest loc nu trebuie să se afle prea departe de casă, iar aleea să nu fie ingustă şi incomodă. Veţi face multe drumuri intre casă şi acest loc şi e bine ca ele să fie scurte şi comode. In funcţie de dimensiunea grădinii, amenajaţi pentru odihnă un loc suficient de mare pentru intreaga familie şi pentru căţiva oaspeţi. N-aţi vrea să incercaţi să daţi o petrecere şi să aveţi surpriza să nu incapă toată lumea, nu-i aşa? După ce pavaţi zona aleasă in aceeaşi idee cu aleea de legătură, veţi vedea exact şi ce mobilier vi se potriveşte.

Mobilierul

Alegerea mobilierului potrivit este capitală şi trebuie să ţină cont de multe aspecte. Intr-o primă fază de suprafaţa pe care urmează s-o ocupe, după care de necesităţile familiei, de culorile predominante din grădină, de stilul existent şi, nu in ultimul rănd, de bugetul alocat. Sunt mai mulţi furnizori de piese de mobilier pe piaţa noastră. Unii sunt autohtoni, alţii străini, unii doar importă mobilier şi-l distribuie la noi.

Inainte să alegeţi ceva, chiar dacă vă incadraţi in buget, e bine să cunoaşteţi foarte bine oferta de pe piaţă. Nu vă grăbiţi, mergeţi din magazin in magazin la nevoie, pentru că mobilierul de grădină, ca şi cel pentru interior, se alege pentru cel puţin căţiva ani şi e păcat să daţi bani pe ceva ce nu vă satisface 100% cerinţele.

Merită să faceţi un drum şi prin hypermarket-urile pentru casă şi grădină, pentru că multe dintre ele au marfă de bună calitate.

Stilul grădinii

Felul in care a fost amenajată grădina işi pune amprenta şi asupra locului de odihnă, pentru că el este de fapt parte integrantă a acesteia. Nu puteţi să folosiţi mobilier tradiţional, masiv, din lemn dacă aveţi o grădină plină de culori moderne şi linii fluide.

De asemenea, mobilierul din fier forjat nu se potriveşte intr-o grădină modernă cu gazon şi plante decorative prin frunziş.

In general, mobilierul modern, cu şezlonguri şi perne, nu este indicat in cazul grădinii sălbatice, rustice. Dacă aveţi o grădină de apă, locul de odihnă se amenajează in preajma lacului şi de obicei este uşor inălţat şi acoperit cu lemn finisat. Aşadar, mare atenţie la stiluri.

Bugetul

Este un aspect care vă poate da bătăi de cap. La primul drum prin magazine vă veţi da seama repede că e nevoie de mai mulţi bani decăt credeaţi. Intr-un fel e un lucru bun, pentru că vă face să vă găndiţi bine inainte să daţi banii pe ceva. In acest timp puteţi găsi soluţii ingenioase care să vă transforme locul de odihnă in ceva original şi surprinzător. Insă, nu mergeţi cu improvizaţiile prea departe.

×
Subiecte în articol: grădina odihna mereu verde odihn