O SOLUŢIE PENTRU CEI CARE ŞTIU SĂ-ŞI ASUME RISCURI
Toţi marii amatori de grădinărit cunosc piaţa românească. Ştiu exact ce-şi doresc, de unde să-şi cumpere, cunosc preţurile şi perioadele optime în care să meargă prin magazine în căutare de ceva anume. Însă după câţiva ani de căutări şi achiziţii apare o dilemă: au cumpărat deja tot ce le-a plăcut de prin magazinele noastre şi vor ceva nou, spectaculos şi care eventual să le permită să realizeze colecţii de plante. Unii au găsit o rezolvare, alţii încă se mai zbat în căutarea unei soluţii optime. Poate v-aţi gândit, poate nu, dar şi magazinele online vă pot ajuta. În majoritatea cazurilor, aceste magazine online sunt ale unor firme europene, americane sau asiatice, pepiniere cu tradiţie sau firme noi care iau cu asalt mediul virtual. Ocazional am mai amintit de ele atunci când am vorbit despre hibiscuşi, violete, hippeastrumi şi alte plante-vedetă de interior, dar nu numai. Am revenit de această dată cu toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a face astfel de achiziţii.
CUVÂNTUL CHEIE: CARDUL
Cardul pentru plăţi online este un obiect fără de care nu puteţi face achiziţii online de nici un fel. Extrem de puţine magazine online mai folosesc plata prin transfer bancar din cauza comisioanelor ridicate. Cardurile acceptate în general sunt Visa şi MasterCard, care sunt eliberate şi de băncile noastre în anumite condiţii. Merită să fiţi atenţi, pentru că sunt şi bănci care emit aceste tipuri de carduri fără să activeze şi posibilitatea de plăţi online. La unele e nevoie de o solicitare din partea clientului. La altele pur şi simplu nu se pot folosi acele carduri în mediu virtual. Justificările sunt multe, dar nu despre ele vom vorbi aici. Informaţi-vă înainte să aplicaţi pentru card, dacă se activează şi această opţiune de interes.
MAGAZINUL ŞI REFERINŢELE
După ce aţi rezolvat aspectul financiar, următorul pas ar fi să faceţi o listă cu ceea ce vă doriţi. O să mă întrebaţi de ce? Pentru că tentaţiile sunt multe şi veţi ajunge rapid să depăşiţi bugetul alocat unei comenzi online. Aşadar, alegeţi cu grijă şi veţi găsi şi furnizorii potriviţi. Nu vă grăbiţi să comandaţi din primul magazin găsit, verificaţi referinţele (alte site-uri, recomandări, discuţii în forumuri). Dacă semnalele sunt pozitive, cercetaţi detaliile de lucru cu acel magazin ales. Trebuie să cuprindă informaţii despre metodele de plată, taxa de expediere, necesitatea eliberării unui certificat fitosanitar şi alte lucruri utile pentru o comandă externă (practic, un import de plante).
COMANDA PROPRIU-ZISĂ
Comanda în sine e simplu de făcut: practic este vorba despre o selecţie de produse puse într-un coş de cumpărături, se completează un formular cu datele personale şi cu datele cardului (deţinător, număr, valabilitate, cod de securitate) şi se trimite instantaneu. Furnizorul confirmă în scurt timp preluarea comenzii şi se stabileşte termenul de livrare (în funcţie de vreme, de plantă, de distanţă).
Dacă întâmplător doriţi să importaţi o plantă protejată prin lege, o să aveţi nevoie de un permis de import sau va trebui să plătiţi o taxă suplimentară către furnizor. Expedierea comenzii se face în general la data stabilită cu furnizorul şi în mod normal, indiferent de unde vine, n-ar trebui să dureze mai mult de 14 zile. Expedierea din SUA şi Canada se face cu poşta aeriană, din Asia cu vaporul de cele mai multe ori, iar din Europa cu poşta aeriană sau prin curier expres. La sosire, oricât de bine au fost ambalate şi protejate, plăntuţele sunt rar în stare perfectă. Mai mereu sunt în stare de şoc. După cum vedeţi, riscurile sunt mari. Depinde de dumneavoastră dacă veţi considera că merită să vi le asumaţi.
CERTIFICATE
Certificatul fitosanitar este necesar atunci când comandaţi plante din afara UE şi de obicei costă de la 25 la 200 euro/$ în funcţie de furnizor, valoarea şi conţinutul comenzii, perioada din an. Este dovada faptului că plantele trimise nu vor aduce cu ele boli şi/sau dăunători străini de ţara de destinaţie. Ţările UE au o politică fitosanitară comună, motiv pentru care nu solicită această dovadă. Sunt şi cazuri când sunt necesare un permis de import sau alte acorduri oficiale.
Citește pe Antena3.ro