x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Metode de inmultire a plantelor

Metode de inmultire a plantelor

de Cornelia Constantin    |    31 Aug 2006   •   00:00
Metode de inmultire a plantelor
MEREU VERDE
Aveti cateva plantute acasa si doriti sa le inmultiti asa incat sa va puteti dezvolta colectia sau pentru a putea oferi din ele unor persoane dragi? Ei bine, trebuie sa stiti ca cele mai multe plante se inmultesc primavara, de cum incepe temperatura sa creasca, dar mai sunt si altele care au rezultate bune toamna. Retineti ca in perioada inmultirii plantelor conditiile de mediu au o importanta mai mare decat de obicei. Temperatura care creste sau scade brusc, curentii puternici de aer, umiditatea necorespunzatoare in aer sau in pamant sunt tot atatia factori care determina esecul inmultirilor.

BUTASIREA

Majoritatea plantelor se inmultesc prin butasi. Avantajul este ca in acest fel se obtin plante capabile sa infloreasca intr-un timp mai scurt decat daca s-ar folosi seminte. Butasul este de obicei o crenguta taiata din planta-mama. El poate include varful sau poate fi doar un tronson. Lungimea butasului variaza in functie de planta, dar se recomanda ca cel mai mic sa aiba 10 cm si cel putin doua noduri. Inradacinarea se poate face in vase cu apa sau direct in ghivece cu pamant. Butasii pusi la inradacinare trebuie amplasati la lumina buna, dar fara soare direct si udati in asa fel incat pamantul sa fie reavan. Se practica acoperirea butasilor cu folie sau inlocuitori pentru pastrarea umiditatii relative la valori in jur de 90%. La plantele tropicale temperatura de inradacinare este de peste 22 de grade, la plantele de sera rece ea poate sa scada pana la 18 grade.

INMULTIREA PRIN SEMINTE

Toate plantele se pot inmulti prin seminte, insa metoda poate fi dificila in conditiile de mediu care se gasesc in casele noastre. Ar trebui sa dispunem de un mediu controlat, sa putem verifica semintele din punct de vedere al capacitatii de germinare etc. Si totusi, unele plante inmultite prin seminte sunt adevarate reusite. In plus, semintele sunt mai accesibile ca pret decat achizitionarea unor plante mari sau gasirea unor butasi din planta dorita. Se folosesc ghivece speciale, pamant bine drenat care se pastreaza reavan, se acopera semanatura cu folie si se verifica mediul de dezvoltare a viitoarelor plantute.

DIVIZAREA TUFEI

Aceasta este una dintre cele mai simple metode de inmultire, pentru ca nu se intampla altceva decat o separare a unei plante mature. Toate portiunile separate au radacini si deci dupa separarea propriu-zisa a tufei si radacinilor nu se face altceva decat o transplantare urmata de o udare obisnuita. Metoda se practica la violete, palmierii Chamaedorea, Spathiphyllum, Anthurium etc.

DRAJONII

Inmultirea prin drajoni se practica eficient la bromelii, agave si alte plante. Practic, pe radacinile acestor plante exista niste muguri din care cresc pui. La momentul cand ei sunt suficient de mari se separa de planta-mama si se planteaza in alte ghivece sau spatii de dezvoltare. Drajonii cu radacini putin dezvoltate vor fi tratati ca si butasii - deci supravegheati mai atent decat ceilalti. Momentul optim de inmultire prin drajoni este primavara, dar ea se poate efectua tot timpul anului.

STOLONII

Acestia sunt tulpini taratoare care contin mici rozete de frunze si uneori au deja formate mici radacini. Ei se pot planta in ghivece de mici dimensiuni si pot ramane inca atasati de planta-mama in timpul inradacinarii sau se pot separa. Depinde de dumneavoastra daca veti considera stolonul suficient de bine dezvoltat.

BULBII, TUBERCULII SI RIZOMII

Multe plante de gradina si de interior se inmultesc prin bulbi, tuberculi sau rizomi. Narcisele, Lalelele, Zephyrantes, Crocusii, Zambilele toate ascund in pamant bulbi de diverse dimensiuni. Alte plante precum Gloxinia se inmultesc prin tuberculi - adesea confundati cu bulbii. Kohleria, Achimenes, Irisii se inmultesc prin rizomi.

Daca bulbii si tuberculii sunt ceva mai rezistenti, rizomii trebuie manevrati cu grija, pentru a nu fi raniti. In cazul inmultirii prin bulbi, tuberculi si rizomi trebuie sa aveti mare grija la udare si la echilibrul umiditatii din sol, pentru ca exista riscul ca acestia sa putrezeasca.

MUGURII ADVENTIVI

Ei se intalnesc la plante precum Bryophyllum, care pe marginea frunzelor contin nenumarati pui in miniatura - au doua-trei frunze foarte mici si radacini deja formate. Nu intamplator acestei plante i se spune popular "mama a 1.000". Este suficient ca unul dintre acesti pui de pe marginea frunzelor sa se desprinda si sa cada in acelasi ghiveci cu planta-mama. El va incepe rapid sa se dezvolte.

MARCOTAJUL

Aceasta metoda se aplica unor plante care au capacitate slaba de ramificare sau care se doresc a fi inmultite. Prin marcotaj se obtin rapid plante mature. Se aplica printre altele la ficusi si Schefflera. Marcotajul poate fi aerian sau terestru - prima varianta se aplica unor plante de interior, dar nu numai, iar a doua se practica in general in gradina.

ALTOIREA

Stiti deja ca se aplica in cazul citricelor, pomilor fructiferi si nu numai. In general este o metoda de inducere rapida a maturitatii pe unele crengute ale plantei, dar si una care poate avea efecte decorative impresionante. Daca e sa luam exemplul Hibiscusului care suporta bine altoirea, putem sa avem o singura planta, frumos ramificata prin tunderi, care a fost altoita cu crengute de la plante cu flori in diverse culori. Un efect similar se poate obtine si la azalee sau la bonsaii din azalee care devin adevarate bijuterii.

SFATURI
Butasii pusi la inradacinare trebuie amplasati la lumina buna, dar fara soare direct si udati in asa fel incat pamantul sa fie reavan. Se practica acoperirea butasilor cu folie sau inlocuitori pentru pastrarea umiditatii relative la valori in jur de 90%. La plantele tropicale temperatura de inradacinare este de peste 22 de grade, la plantele de sera rece ea poate sa scada pana la 18 grade

Alegeti cea mai potrivita metoda pentru plantele dumneavoastra. Supravegheati atent conditiile de mediu. Aveti rabdare! Uneori dureaza mai mult decat va asteptati. Informati-va continuu despre plantele dumneavoastra si notati-va experientele acumulate

In functie de metoda de inmultire pe care o alegeti si de plantele pe care le doriti, este posibil sa aveti nevoie de ghivece de diverse dimensiuni, substante care sa stimuleze inradacinarea si revitalizarea plantelor, folii pentru pastrarea umiditatii, etichete pe care sa le aplicati pe ghivece, asa incat mai tarziu sa nu aveti surprize neplacute si eventual substante pentru tinerea la distanta a daunatorilor. Si, pe langa toate acestea, multa rabdare, pentru ca lucrul cu plantele necesita aceasta calitate
×
Subiecte în articol: plante plantele