x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Milano 2006 - cel mai mare targ de design

Milano 2006 - cel mai mare targ de design

de Georgiana Teodorescu    |    Otilia Vintilă-Bolchiş    |    13 Apr 2006   •   00:00
Milano 2006 - cel mai mare targ de design

© Ultimele noutati de la Salonul International de Mobila de la Milano © Aflati in ce conditii se poate inchiria o camera dintr-o locuinta © Stilul minimalist in spatiul gradinilor

Corespondenta din Italia
Cea de-a 45 editie a Salonului International de Mobila de la Milano, cel mai asteptat eveniment dedicat acestui segment al amenajarilor, tocmai ce s-a incheiat! Masura asteptarilor tuturor participantilor, fie ei vizitatori sau participanti, a fost atinsa… Ba putem spune chiar depasita!

Pret de 6 zile, de miercuri 5 aprilie pana luni 10 aprilie, in cadrul complexului expozitional Rho-Pero situat la poarta orasului Milano, pe o suprafata de 221.714 mp s-au desfasurat: Salonul International de Mobila si evenimentele inrudite: Expozitia Internationala de Accesorii pentru Mobila, bienala dedicata mobilierului pentru birouri - Eimu, Expozitia dedicata sectorului bucatarie - Eurocucina si cea dedicata tehnologiei pentru bucatarii - FTK, Expozitia Internationala destinata sectorului bailor si mult asteptatul Salon Satelit simbol al creativitatii juvenile a tinerilor designeri.

RHO-PERO, O REFERINTA ARHITECTONICA


Un intreg ciclu adresat unui stil de viata impus de vremurile actuale s-a derulat pe indelete in noul complex expozitional Rho-Pero (a fost inaugurat anul trecut).

Despre acesta din urma sunt multe lucruri de spus, dar sa incepem prin a aminti faptul ca este cea mai mare opera de inginerie civila realizata in Europa in ultimii ani, mare cat 50 de stadioane de fotbal. Si sa mai spunem ca se desfasoara pe o lungime de 1 km si 300 de metri si se individualizeaza ca arhitectura printr-un acoperis din sticla si otel care in anumite puncte atinge 30 de metri. Per ansamblu, noul cartier expozitional, proiectat de arhitectul Massimiliano Fuksas dupa toate criteriile celor mai avansate tehnologii, este o "casa" foarte frumoasa, functionala si cuprinzatoare, cu parcursuri clare si rationale, un spatiu in care orice manifestare poate "trai" in conditii optime. Nici nu se putea ca unui eveniment de valoarea acestuia, cu o traditie de patru decenii si jumatate, sa nu-i fie dedicat un spatiu cu o personalitate puternica. Toate aceste premise, pe fondul existentei unei predilectii vadite si recunoscute in toata lumea din partea poporului gazda italian pentru latura estetica a lucrurilor, nu pot decat sa justifice pe deplin faima si succesul Salonului de Mobila de la Milano.

CONFORTUL, LA MARE PRET


Cum se prevede ca va arata si ce se doreste de la viitorul camin? Si iata raspunsul pe care ni-l ofera expozitia de la Milano: fara indoiala ca spatiul personal se vrea a fi unul cald si confortabil, un refugiu care sa reflecte personalitatea celor care locuiesc in el. Este o casa care a intors spatele minimalismului extrem, optand in schimb pentru etalarea unor texturi diferite, decoratiuni si culori izvorate dintr-o interesanta combinatie de stiluri, combinatii si efecte vizuale in care accesoriul potrivit poate sa defineasca intregul aspect al unei camere! Oricum, viitorul camin pretuieste cel mai mult importanta confortului si a starii de bine, indiferent ca este vorba de baie, bucatarie sau spatiul de lucru. Designul este concentrat pe valori precum: confortul, ergonomia si functionalitatea, mergand pana acolo incat chiar si biroul sa fie simtit ca un fel de "al doilea camin".

SCHIMBARE DE ATITUDINE IN BAIE SI BUCATARIE


Eurocucina, sectorul dedicat bucatariilor, a fost o adevarata comoara ce a dezvaluit solutii fantastice pentru acest spatiu concepute din tot soiul de materiale precum: laminate, lemn, metal, piatra naturala si foarte multe suprafete lacuite. Mai mult decat atat, bucataria este tratata acum ca o functiune cu care sa te mandresti si sa o arati tuturor celor ce-ti calca pragul! Sectoarele dedicate bucatariilor si bailor au fost atractii ale expozitiei. Ca si functiuni aceste spatii ocupa acum un domeniu mai larg si reclama folosirea unor materiale superioare calitativ. Gama larga de produse si solutii gasite pentru bai reflecta o schimbare dramatica de atitudine in ceea ce priveste aceasta functiune. Designerii contemporani vorbesc acum despre "spatiul dedicat baii" si ii acorda aceasi atentie ca oricarei alte functiuni din casa. Chiar daca multi dintre noi suntem tentati sa spunem: "Ce-mi pasa sau ce-mi trebuie mie tendinte! Eu respect doar ceea ce-mi place si-mi permit!", nu trebuie sa uitam de faptul ca evenimentele de acest gen iti dezvaluie alternative si-ti deschid chiar si printr-o simpla aluzie o noua viziune asupra modului in care sa-ti amenajezi spatiul personal. Nu de alta, dar aceasta manifestare aglomereaza an de an cele mai multe idei si solutii la problemele de amenajare pe metru patrat, probleme care au fost depistate printr-un studiu atent al modului nostru de viata.

Lemnul, esentele de culoare inchisa, constituit in forme simple, aerisite in combinatie cu obiecte surprinzatoare ca si forma constituie aranjamente "la moda" Culorile care predomina sunt albul si negrul. O combinatie care da foarte bine este cea alcatuita din: alb, negru si galben

Alaturari neasteptate de materiale, culori, texturi, imprimeuri. Atrage atentia folosirea excesiva a suprafetelor lacuite sau placate cu sticla in culoarea materialului din care este construit mobilierul

Fara indoiala ca, dintre toate camerele unei case, baia este cea care a suferit cea mai dramatica trecere catre o alta dimensiune
Concepte originale si solutii de design surprinzatoare au fost etalate pentru bucatarie, un spatiu domestic care devine punct de intalnire si o intersectie a traseelor dintr-o casa

Issey Miyake, Ron Arad si fratii Campana la Milano


Designeri celebri si creatiile lor in standurile celui mai important salon de mobila din lume

Pe langa ultimele noutati in materie de design prezentate la Salone del Mobili 2006, unii dintre designerii celebri au tinut sa vina personal la lansarea celor mai noi produse ale lor, in standurile firmelor de mobila pentru care au fost create. Am avut ocazia sa participam la aceste lansari si sa transmitem pentru cititorii nostri cele mai calde noutati de la fata locului.

ISSEY MIAKE SI MOROSO


In cea de-a treia zi a targului, in cadrul standului Moroso, in prezenta Patriziei Moroso, a avut loc lansarea scaunului "Ripple Chair", rezultat al colaborarii dintre Ron Arad si linia A-Poc (A Pice of Cloth) creata de Issey Miyake. Dai Fujiwara, creatorul casei Miyake si al liniei de textile A-Poc, a prezentat in detaliu noul concept - o piesa de imbracaminte cu dubla functiune: o vesta perfect adaptabila atat corpului uman, cat si scaunului lui Arad.

Materialul textil din care este confectionata, numit Trampoline, a revolutionat lumea modei oferind noi metode creative si posibilitati de combinare infinite. El este obtinut printr-un proces inovator de tesere (single step), programat si urmarit de calculator.

Aceeasi filozofie a procesului unic de productie sta si la baza scaunului Ripple, elaborarea figurativa a unei linii continue ce se indoaie si apoi se incruciseaza, generand simbolul infinitului si folosind plastica drept protagonist.

EDRA SI FRATII CAMPANA


In aceeasi zi, la standul Edra, Fernando si Humberto Campana au prezentat cateva dintre celebrele piese concepute de ei, reinterpretate acum in acord cu noile tendinte. Fotoliile Corallo(2004), Vermelha (1998) si scaunul Jenette (2005) sunt propuse in alb integral. Mesele Brasilia, lansate in 2005 in culoare gri metalizat si oglinda, sunt acum colorate in tonalitati vii si stralucitoare.

Prezenta unor asemenea personalitati din lumea designului contemporan a confirmat inca o data valoarea si importanta acestui targ in randul evenimentelor de specialitate.

MASA BRAZILIA


Cuvantul de ordine in creatia fratilor Campana este "reciclare". Si pentru ca este o practica de viata "low cost", modul de abordare a designului lor a devenit deja tendinta. Iata cum materiale ieftine ca sticla sau oglinda sau plasticul reciclat devin acum uneltele marilor firme de design pentru a da un aer excentric produselor si a le face mai putin industriale.
Nascute din principiul "totul se creeaza, nimic nu se arunca", dar mai ales "totul se transforma", mesele Brazilia sunt formate din ansambluri aparent haotice de cioburi de oglinda de dimensiuni variate si reflexe multicolore care le dau aspectul unor sculpturi moderne.

Patriziei Moroso, Ron Arad sI Dai Fujiwara la prezentarea scaunului "Ripple chair" (foto-stanga) in standul Moroso din cadrul expozitiei

Fernando si Umberto Campana in standul EDRA al Salonului de Mobila de la Milano, raspunzand intrebarilor puse de jurnalistii prezenti la eveniment. Centrul de inspiratie al meselor din oglinzi este pamantul pietros pe care se ridica capitala Braziliei
×
Subiecte în articol: mobila milano