x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Minimalismul - reducere si stilizare

Minimalismul - reducere si stilizare

de Georgiana Teodorescu    |    Otilia Vintilă-Bolchiş    |    29 Dec 2005   •   00:00
Minimalismul  -  reducere si stilizare
MODA INTERIOARELOR
Pentru cei care prefera spatiile aerisite

Una dintre tendintele care se manifesta de ceva vreme in moda designului de interior si a fost preluata de curand si de romani este influenta stilului minimalist in care obiectele sunt reduse la forma lor elementara, geometrica si prezentate intr-o maniera impersonala. Ca sa se inteleaga diferenta dintre stilul autentic si cel prezent la romani, iata ce e mimimalismul: o forma de arta abstracta, care s-a dezvoltat ca reactie impotriva elementelor subiective ale expresionismului abstract.

FORME DE EXPRIMARE


Instrumentele de expresie ale minimalismului sunt culorile suprafetelor si planurile, in linii simple, riguroase, fara detalii. Dincolo de simplitate, efectelele create sunt rezultate din combinarea elementelor esentiale cu materialele si texturile lor, cu accente intense de culoare (rosu).

Din punct de vedere al cromaticii, paleta de culori intalnita mereu in tot ceea ce ne inconjoara este inlocuita de nonculori (alb si negru). Aceasta directie stilistica de arhitectura a interiorului tradeaza in esenta un interes aproape filozofic pentru una din laturile dramatice ale campului nostru vizual, acolo unde obiectele aspira sa devina simboluri purtatoare de idei. Ce au inteles romanii din el? Fiecare dintre aceste caracteristici este interpretata in maniera proprie. Astfel, la noi, albul devine crem, negrul devine venghe, accentele de o singura culoare intensa se transforma in accente de mai multe culori intense, liniile simple, riguroase sunt intrerupte de detalii la care nu s-a putut renunta din vechea casa…

×