x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mizeria noastră…

Mizeria noastră…

de Adrian Parvu    |    31 Iul 2008   •   00:00

Am zis că mai scriu un editorial despre litoralul nostru şi, cu mare părere de rău, subiectul lui este mizeria. Mizeria fizică, gunoiul atotstăpînitor care acoperă plajele, parcurile, străzile, acoperă aproape totul ca o boală urîtă, de care nu ne putem vindeca.

Am zis că mai scriu un editorial despre litoralul nostru şi, cu mare părere de rău, subiectul lui este mizeria. Mizeria fizică, gunoiul atotstăpînitor care acoperă plajele, parcurile, străzile, acoperă aproape totul ca o boală urîtă, de care nu ne putem vindeca. Foarte curios este faptul că toţi ne văităm de asta, criticăm, dezbatem în presă, condamnăm "factorii de răspundere", în timp ce continuăm cu inconştienţă să producem mizerie. Am văzut pe plajă la Neptun, în locuri bine alese, pubele de gunoi ecologice (cu selectarea deşeurilor) pe care aproape nimeni nu le utiliza. Cred că nici o companie de salubritate din lume nu ar putea face faţă eficient la cantităţile de deşeuri de tot felul aruncare unde-i vine de cetăţeanul român, altfel pretenţios şi fudul nevoie mare. Mai cred, cu riscul că o să mă consideraţi de-a dreptul obsedat, că prima şi cea mai importantă acţiune pe care ar trebui să o întreprindă primările este instituirea şi aplicarea unor amenzi extrem de severe pentru cei care nu ştiu sau nu le pasă că spaţiul public trebuie păstrat curat de fiecare în parte şi de toţi la un loc. Acest tip de educaţie cetăţenească trebuie să treacă prin… buzunar şi modelele occidentale ne sînt suficiente. Am mai putea băga nişte bani şi în campanii publicitare, dar nu din categoria cu Mihaela Rădulescu strîngînd pungi de plastic din pomi, ci mai degrabă unele cu exemple concrete, dureroase ale efectelor negative generate de maldărele de gunoi ce ne înconjoară.

Ne plac plajele din străinătate şi lăudăm cu gura pînă la urechi turismul practicat oriunde în Europa, dar nu spunem că atunci cînd sîntem acasă ne comportăm execrabil şi uităm cum stă treaba cu civilizaţia europeană…

În sfîrşit, o atitudine cetăţenească mai consistentă şi mai evidentă poate ne-ar prinde bine: decît să întoarcem capul sau să închidem ochii atunci cînd cineva încalcă norma de comportament civilizat, haideţi să-i atragem atenţia răspicat şi ferm, să-l obligăm să se aplece şi să ridice mizeria de pe jos, să-l facem să roşească şi să renunţe la barbarie. Cu orice risc!

×
Subiecte în articol: editorial