x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Modern si clasic in acelasi spatiu

Modern si clasic in acelasi spatiu

01 Dec 2005   •   00:00
Modern si clasic in acelasi spatiu

Bucura-te ca esti roman, pentru ca meriti

  • Editorial de ADELA PARVU
  • Cand vine vorba de a fi roman, toti ne lamentam. La noi e rau, la noi totul e pe dos, totul e "vrajeala", totul e scump. Salariile sunt mici, intretinerea mare, mancarea costisitoare, casele la preturi imposibile. Auzim mereu de povestioare europene in care la intalnirea cu "hotii nostri" acestia ne cruta din simpatie de conationalitate. Auzim de la cei plecati peste hotare de dorul "gunoaielor", al "grosolaniei", al "smenurilor", al strazilor cu gropi. Cand suntem acasa, in Romania, totul ne pute, cand mergem "afara", ni se face dor de duhoare.

    Cand suntem la bloc, ne enerveaza batranii, pensionarii care muncesc pe post de detectivi particulari fara salariu si din proprie initiativa. Cand locuim in cartiere rezidentiale, ne scot din minti vecinii cu noile lor masini sau fitele de vedete nerecunoscute. Cand suntem la magazin, ne loveste indiferenta vanzatoarelor sau ne simtim ofensati de prea multa atentie. Cand suntem la metrou sau in autobuz, ne nemultumeste calitatea transportului in comun. Cand suntem in taxi, suntem suspiciosi ca vom fi furati. Cand suntem la volan, tipam ca disperatii unii la altii pana ajungem sa injuram administratia, politicienii ca nu isi fac treaba in privinta asfaltarii strazilor. Cand suntem pe stadion, ajungem sa huiduim o echipa care nici macar nu e pe teren. Cand suntem studenti, ne infuriem din cauza conditiilor din camine. Cand ajungem profesori, constatam ca am facut facultatea degeaba. Cand muncim in posturi de bugetari, ii barfim pe sefii cu functii care se schimba cel putin la patru ani. Cand muncim la patroni, ne plangem de ore suplimentare neplatite, tratamente necorespunzatoare sau lipsa cartii de munca. Cand ajungem pensionari, ne ustura la buzunar toate alea din cauza pensiei de mizerie. Cand suntem bolnavi, ajungem sa ne cumparam singuri medicamentele sau sa ne doftoricim acasa din cauza sistemului sanitar la pamant.

    Este foarte greu in Romania. Mereu pe faza ca sa nu fii pacalit, furat, aburit. Dar cred ca ramanem doar la vorbe pentru ca, nu-i asa?, ne place sa ne plangem si sa vorbim. Ne place sa vorbim ca sa ne auzim. Avem voci frumoase, suntem destepti si avem ce sa spunem. Toti avem opinii, dar nu si solutii. Sau, daca avem solutii, nu are cine sa le puna in practica. Si asta pentru ca suntem romani. Asa e la noi. Atunci, sa ne bucuram ca suntem romani, pentru ca meritam!

    ×