x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mutarea in alt ghiveci dauneaza?

Mutarea in alt ghiveci dauneaza?

de Cornelia Constantin    |    13 Apr 2006   •   00:00
Mutarea in alt ghiveci dauneaza?
MEREU VERDE
Am cumparat asta vara din piata o planta cu flori ca niste clopotei alungiti, patati pe interior si cu frunze paroase. A crescut frumos si a avut zeci si zeci de flori. De curand am transplantat-o intr-un ghiveci mai mare si am avut neplacuta surpriza s-o gasesc vestejita.Ajutati-ma, cu ce-am gresit?
Valentina Cioculescu, Iasi

Planta pe care tocmai ai descris-o se numeste Kohleria. Ea este inrudita cu Violeta africana, Gloxinia si alte frumuseti de interior. Datorita faptului ca are rizomi in pamant ea poate rezista la perioadele de seceta temporara fara mari probleme. Daca are lumina naturala buna, fara soare direct la pranz, planta infloreste surprinzator de abundent. Practic, toata partea superioara devine o mare masa de flori.

Pe langa rizomii de care aminteam, planta are radacini foarte fine. In momentul in care planta este scoasa din ghiveciul mic, acele mici radacini sunt ranite sau distruse si nu mai reusesc sa alimenteze planta cu apa si alte substante necesare. Ca sa eviti acest lucru, trebuia sa scoti planta cu colet cu tot, s-o asezi cu grija in noul ghiveci si sa completezi atent pamantul in spatiul ramas. Insa, cred ca tu ai procedat asa cum se procedeaza de obicei: ai curatat un pic radacinile de pamant cu gandul la faptul ca pamantul proaspat este mult mai bun.

REZOLVAREA PROBLEMEI


Taie repede cativa vlastari, chiar daca s-au vestejit, si pune-i intr-un vas cu apa. Unii isi vor reveni si vei putea avea o noua planta. Mai exista si varianta sa astepti ca din rizomii ramasi in ghiveci sa rasara noi plantute. Insa, pana sa vezi inflorite plantutele obtinute din rizomi o sa mai treaca vreo cateva luni. Varianta cu butasii pare sa dea rezultate mult mai rapid. In orice caz, nu-ti face mari probleme. Kohleriile se gasesc toata vara prin piete si iti vei putea achizitiona o noua planta. Daca doresti varietati rare, galben-verzui, mov-albicios, rosu-grena le poti procura, la acest moment, doar din strainatate.

×
Subiecte în articol: planta