x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nemţişor elegant în grădină şi în ghiveci

Nemţişor elegant în grădină şi în ghiveci

05 Apr 2008   •   00:00

Delphinium sau Nemţişor, cum i se spune popular, este o plantă răspândită la noi, în mai toate grădinile informale. Cele mai multe varietăţi au flori simple în nuanţe de albastru, dar există şi varietăţi de un alb imaculat, roz pal sau roz intens şi grena.

Delphinium sau Nemţişor, cum i se spune popular, este o plantă răspândită la noi, în mai toate grădinile informale. Cele mai multe varietăţi au flori simple în nuanţe de albastru, dar există şi varietăţi de un alb imaculat, roz pal sau roz intens şi grena. Hibridizatorii din Noua Zeelandă au obţinut varietăţi cu flori duble şi bico­lore în acelaşi timp: rândul exterior de petale este de un verde crud, iar rândul interior este alb. Nemţişorul creşte bine în spaţii cu soare direct, dar se va descurca bine şi la semi-umbră, singura condiţie este să fie protejat de vânturi puternice, pentru că planta poate fi distrusă din cauza ta­liei sale înalte şi graţioase.

 


Flori frumoase în grădină

Nu este o plantă pretenţioasă. Dar dacă doriţi ca ea să aibă condiţii optime aşa încât să vă puteţi bucura de nişte flori superbe, e bine să ţineţi cont de câteva repere. Un sol bogat va hrăni mai bine planta, care este mare consumatoare de minerale. Aciditatea solului este indicat să fie de 6-7, dar planta se adaptează la o gamă largă de valori ale acesteia. Nemţişorului nu-i place ca apa să se adune la rădăcină în cantităţi mari, de aceea drenajul este un aspect important. În perioadele calde din an, când este şi secetă, să nu fiţi tentaţi să udaţi planta în exces.

 

Peste iarnă să nu vă îngrijoraţi din pricina gerului, pentru că planta este foarte tolerantă. Însă, dacă vreţi să-i aplicaţi mulci (protecţie de frunze sau paie), o puteţi face. Specialiştii consideră că frigul de peste iarnă ajută planta să înflorească mai abundent în timpul sezonului cald. Un lucru similar se întâmplă şi cu multe alte plante: diferenţele de temperatură stimulează înflorirea. Pentru protecţia plantelor la vânt, dar şi pentru un efect decorativ mai evident, Nemţişorii se plantează grupat, însă au nevoie de spaţiu generos pentru dezvoltare. Se spune chiar că o plantă matură are nevoie de un spaţiu de 1 mp ca să-şi pună frumuseţea în valoare. Plantarea lângă ziduri nu avantajează nemţişorii, ei preferă mai degrabă protecţia unor arbuşti.

 

 

În ghiveci

 

Nemţişorii nu cresc în mod curent în ghivece, dar, dacă nu aveţi spaţiu pentru o grădină, poate fi o soluţie. Există varietăţi mai înalte şi mai scunde, dar toate au nevoie de ghivece generoase, expuneri însorite şi fertilizare. Nu lăsaţi aceste ghivece afară peste iarnă, pentru că există riscul să îngheţe coletul cu rădăcini şi planta să moară cu toată rezistenţa ei la frig.

×
Subiecte în articol: planta mereu verde