x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Noile tendinte ale mobilierului tapitat

Noile tendinte ale mobilierului tapitat

de Georgiana Teodorescu    |    08 Dec 2005   •   00:00
Noile tendinte ale mobilierului tapitat
IDEI PENTRU CASA TA
Indiferent de personalitatea noastra, de modul de viata sau de posibilitatile materiale, cu totii avem nevoie de un spatiu formal atunci cand trebuie sa ne primim musafirii, intim atunci cand vrem sa ne cufundam in paginile unei carti bune, familial atunci cand privim la televizor programele preferate. Canapeaua este piesa de mobilier care prilejuieste indeplinirea tuturor acestor functiuni, devenind protagonista spatiului si sufletul caselor noastre.

Intr-o continua cautare a desavarsirii formelor, marile firme producatoare de mobilier tapitat ne-au bombardat in ultimii ani cu fotolii si canapele cu forme avangardiste, care mai de care mai ciudate. Acum, preocuparea majora cade asupra materialelor cu care sunt tapitate canapelele. Prin textura, reflexe, culori sau imprimeuri, se cauta materialele deosebite.

In ciuda constrangerilor statice ale productiei de canapele, cunostintele artizanale ale specialistilor in domeniu se impletesc cu talentul si capacitatea de a jongla cu materialele si culorile si devin expresie a designului inedit si creativitatii.

IMPRIMEURI


La mare moda sunt acum imprimeurile in culori vii, contraste puternice, combinatii ciudate. Motive geometrice sau florale puternic stilizate, desene abstracte sau figurative vin sa inveseleasca spatiul, sa dea expresivitate si un plus de originalitate interioarelor. Pe langa efectul estetic deosebit pe care il au astfel de piese, prin combinarea curajoasa a culorilor se pot crea jocuri cromoterapeutice care sa transmita stari de bine.

Fotoliu Adrenalina, in Romania prin Smart Solutions

Sa zicem ca de combinatiile de culori din imprimeuri se ocupa designerii care le creeaza, noi doar le alegem in functie de propriile gusturi. Dar cum le asortam cu restul ambientului? Combinarea imprimeurilor este destul de dificila si de primejdioasa. De preferat este ca, atunci cand alegeti o astfel de canapea, sa o amplasati pe un fond monocrom, pentru a evita sufocarea si aglomerarea imaginii de ansamblu. Ideal este ca imprimeul de pe canapea sa se regaseasca si in alte elemente din incapere (pernute, draperii, carpete etc.) Daca nu, macar culorile din tapiterie sa circule in incapere.

Nu este obligatoriu sa aveti locuinta in stil modern pentru a alege astfel de piese de mobilier. Chiar si modelele clasice primesc acum combinatii stranii de culori. O astfel de canapea poate sa traiasca insa cu o dezinvoltura extrema deopotriva intr-un apartament metropolitan, o casa contemporana sau una clasica sau in localuri publice de prestigiu. Aceste piese de mobilier se adreseaza celor care vor sa iasa din banal, sa dea un plus de fantezie si de expresivitate universului propriu, sa il individualizeze.

MATERIALE TEXTILE


Daca in anii care au trecut s-au purtat tapiteriile din piele naturala de animale, acum ele sunt combinate cu textile, vopsite in culori vii sau capata straluciri metalice. Din ce in ce mai mult fibrele textile sunt preferate tapiteriilor din piele. Mai ieftine, mai usor de confectionat si de combinat, materialele textile se potrivesc cel mai bine cerintelor naturale ale organismului. Din fibre naturale sau sintetice s-au inventat materiale inovative extrem de practice, mult mai confortabile si mai usor de intretinut.

Alegerea unei astfel de canapele poate da tonul in amenajarea interiorului dumneavoastra sau poate schimba radical imaginea lui de ansamblu.

SFATUL DESIGNERULUI


Majoritatea tendintelor avangardiste in designul interior sunt greu de aplicat in locuintele obisnuite. Insa canapele are toata lumea. Oricine poate achizitiona o canapea deosebita, originala si moderna. Cu putin curaj si buget suficient puteti aduce ultimele trenduri in materie de design de mobilier in casa dumneavoastra.


Piese de mobilier cu tapiterie textila (fotografiile din stanga) de la firma italiana Moroso reprezentata in Romania prin Orion Design. Modelele cu tapiterie dantelata sunt creatiile designerului danez Tord Boontje, piese pentru care a fost premiat la targurile internationale din 2005
×