x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Normalitatea anormalului

Normalitatea anormalului

05 Ian 2008   •   00:00

Au trecut şi aceste sărbători, pentru unii cu bucurie şi abundenţă, pentru alţii cu intristare şi lipsuri. Cei mai mulţi dintre ro­măni au avut ce pune pe ma­să, au putut aşeza sub bradul im­po­do­bit cadouri pentru cei dragi, au fost in­vitaţi sau au primit oaspeţi aşa cum se cuvine in zile speciale.

 

 

 

Au trecut şi aceste sărbători, pentru unii cu bucurie şi abundenţă, pentru alţii cu intristare şi lipsuri. Cei mai mulţi dintre ro­măni au avut ce pune pe ma­să, au putut aşeza sub bradul im­po­do­bit cadouri pentru cei dragi, au fost in­vitaţi sau au primit oaspeţi aşa cum se cuvine in zile speciale. Aceste rănduri nu se referă la extremele sociale, adică nici la aceia care fac şi primesc daruri care valorează sute de mii de euro, nici la nefericiţii care nu au nici măcar un acoperiş deasupra capului. Aşa cum am făcut intotdeauna, scriu despre oameni ca mine şi ca dumneavoastră, fiinţe ce trăiesc in limitele unei normalităţi asumate, punănd in balanţă binele şi răul, frumosul şi urătul, spe­ranţa şi deznădejdea.

 

Cred că perioada dintre Ajun şi pănă că­tre Sfăntul Ion ar trebui să fie un timp al detaşării, al bilan­ţu­rilor per­sonale, o vreme in care poţi privi in ju­rul tău cu mai mare atenţie, poţi in­cerca să inţelegi cum merge lumea. Merge bine dacă atăţia cetăţeni din Voluntari au blocat şo­seaua pentru a atrage atenţia auto­rită­ţilor, guşaţilor de la Electrica şi nemuritorului Pandele că refuză mizeria frigului şi in­tu­ne­ricului. Ei au demonstrat că trebu­ie, cu toată fiinţa noastră şi cu orice preţ, să refuzăm anormalul ca normalitate. Astăzi ni se pare ridicol trei­zeci de păini pentru o masă de o zi, ori­căte guri ai avea de hrănit. La fel cum e de tot răsul să mănănci şi să bei pă­nă ajungi la spital. In a doua zi de Cră­ciun, un şofer de taxi nesimţit a re­fuzat să mă ducă de la Casa Presei pă­nă la patinoarul de pe Kisseleff, spu­nănd că el nu face curse de trei sta­ţii şi intrebăndu-mă zeflemitor de ce mă mai dau pe gheaţă la vărsta mea... Care dintre noi să fi fost cel nor­mal?

 

Să fie anul in care abia am intrat unul de reintoarcere la o normalitate pe care am pierdut-o sau am neglijat-o prea multă vreme. Un an al sănătăţii mentale şi fizice, al in­toarcerii către valorile creştine defi­nitorii pentru acest popor, al izbăvirii prin iertare şi blăndeţe.

 

×
Subiecte în articol: editorial