Momentele de criză ne pun față în față cu temerile noastre cele mai mari și dau peste cap ordinea normală a lucrurilor, cu efecte dintre cele mai diverse. Momentul pe care îl trăim cu toții ne-a arătat că o amenințare ce părea foarte îndepărtată are capacitatea de a se insera cu mare rapiditate în viețile noastre și că fenomenul globalizării poate grăbi inclusiv transmiterea unui agent patogen. Cu toate acestea, există și o serie de deznodăminte neașteptate prin caracterul lor pozitiv. Printre acestea, se numără mobilitatea pe care au dovedit-o echipele din marile companii, în plină pandemie, precum și accelerarea unor procese digitale greu de desfășurat în condiții normale.
Starea de provizorat, în care rezidenții din clădirile de birouri funcționează după un orar alternativ sau lucrând numai de acasă, nu va putea continua la nesfârșit. Ca de obicei, mediul privat este primul care contribuie cu inventivitate la dezvoltarea viziunii asupra protecției angajaților pe termen lung, cu rezultate care să redefinească lucrul la birou. Ca ființe sociale, nu ne putem resemna cu ideea unei cariere petrecute exclusiv prin lucru de la domiciliu.
Care să fie, așadar, soluția? Creșterea gradului de imunitate a clădirilor duce la nivelul următor imunizarea indivizilor, iar pentru o punere în practică a ei într-o manieră cât mai temeinică, se impune un nou set de norme după care să construim și să administrăm clădirile de birouri. Libertatea de a lucra într-o echipă eficientă și implicată nu poate fi recuperată fără a avea la dispoziție măsuri de protecție sanitară gândite de la zero, mai presus de simpla amplasare a echipamentelor pentru monitorizarea temperaturii corporale sau a dispenserelor cu dezinfectant sau de distanțarea fizică și utilizarea măștii de protecție .
Liviu Tudor, fondator și președinte al Genesis Property, respectiv președinte al RABO și președintele în exercițiu al Comitetului Director al EPF – European Property Federation, a inițiat elaborarea unui standard de protecție denumit IMMUNE Building StandardTM, pe care deja îl testează în clădirile sale. Dezvoltatorul deține în portofoliul companiei sale două parcuri de birouri de clasa A în București, cu o suprafață închiriabilă de peste 150.000 mp.
Setul propus cuprinde peste 100 de recomandări din domeniul protecției sanitare ce vizează toate etapele existenței unei clădiri de birouri, de la proiectarea și utilizarea ei până la administrarea acesteia zi de zi. Măsurile incluse în platforma open-source includ utilizarea unor echipamente performante pentru filtrarea aerului la nivelul purității din unitățile spitalicești de top, precum și monitorizarea și ajustarea permanentă a parametrilor de siguranță sanitară.
Eficacitatea obținută de fiecare clădire în termeni de rezistență față de agenții patogeni este determinată în urma evaluării realizate de un corp de experți independenți. În urma acestui proces, se acordă unul dintre cele trei calificative de imunitate, Strong, Powerful sau Resilient, o clasificare supusă unei evoluții constante, în raport cu permanenta actualizare a concluziilor cu privire la combaterea pandemiei.
„Noul spațiu de lucru va oferi o experiență diferită, încă de la intrarea într-o clădire de birouri și în toate zonele comune, toalete, food court, și până la birourile propriu-zise. Vorbim despre birouri de tip open space, dar cu separatoare între posturile de lucru și cu o distanță de cel puțin doi metri de la un pupitru la altul”, este de părere Liviu Tudor, fondator și președinte al Genesis Property.
La prima vedere, misiunea unui spațiu de lucru sigur este aceea de a garanta integritatea rezidenților, dar practica ne demonstrează mai mult. Cu un mediu de lucru în care pot avea încredere zi de zi, angajații din marile companii își pot dezlănțui pe deplin potențialul inovator.
Credit foto: Shutterstock