x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nu-mi infloresc muscatele, ce sa fac?

Nu-mi infloresc muscatele, ce sa fac?

de Cornelia Constantin    |    12 Ian 2006   •   00:00
Nu-mi infloresc muscatele, ce sa fac?
MEREU VERDE

Am mai multe muscate care fie nu infloresc deloc, fie o fac sporadic. Am vazut la alte persoane niste muscate cu flori uriase si foarte multe pe o singura tulpina. Ce sa fac sa ajung si eu la asemenea performanta? E normal ca unele flori sa fie mai mici si altele mai mari? - Iuliana Ciobanu, Zimnicea

Ca la multe alte plante si la muscate inflorirea este dirijata de lumina. Ca sa aiba un port compact si multe flori trebuie sa fie amplasate in soare direct cateva ore pe zi. Daca nu se intampla acest lucru, distanta dintre nodurile tulpinii va fi mai mare, planta va pierde frunze si va inflori sporadic. In conditii mai vitrege decat atat e posibil chiar sa nu infloreasca deloc. Un alt factor care influenteaza inflorirea poate fi temperatura. Segmentul optim pentru muscata este cuprins intre 15-20 grade Celsius cu un maxim intre 16-18 grade. Daca este mai cald planta nu-si mai poate folosi eficient energia de care dispune, iar daca este mai frig intra in repaus partial. Iarna, temperatura minima este de 7 grade in conditii de uscaciune relativa in sol. Daca vei folosi un sol special creat pentru muscate sau daca vei administra periodic ingrasaminte, in perioada de vegetatie vei vedea ca florile vor avea o dimensiune mai mare iar culoarea lor va fi una stralucitoare.

In alta ordine de idei trebuie sa stii ca sunt mai multe varietati de muscate. Pelargonium zonale este muscata comuna si foarte raspandita. Alta varietate, care devine cu fiecare an mai populara, este Pelargonium peltatum. Aceasta este muscata curgatoare care decoreaza atat de frumos vara si toamna balcoanele si cosurile suspendate. Pelargonium grandiflora sau muscata englezeasca are flori absolut superbe, bicolore si ceva mai mari decat la celelalte varietati. Toate merita sa ocupe un loc in colectia noastra de flori si sa le acordam atentia necesara. In ultimii ani au inceput sa apara si in magazinele noastre soluri si ingrasaminte speciale pentru muscate. Daca iti sunt la indemana, foloseste-le. Daca nu, le poti inlocui cu succes cu un sol fertil, bine drenat si cu ingrasaminte pentru plante cu flori. (Cornelia Constantin)

×