x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O sută de ani de la deschidere

O sută de ani de la deschidere

30 Aug 2007   •   00:00

Grădinile Leonardslee se află la marginea Şoselei M23 din vestul Sussex-ului, in Anglia. Acestea sunt unele din cele mai spectaculoase grădini din Regatul Marii Britanii.

Grădinile Leonardslee din Anglia

Grădinile Leonardslee se află la marginea Şoselei M23 din vestul Sussex-ului, in Anglia. Acestea sunt unele din cele mai spectaculoase grădini din Regatul Marii Britanii. Spaţiul de 100 de hectare, care găzduieşte şapte lacuri, a fost amenajat pe pămăntul lui Sir Edmund Loder incă din 1889. Aici, rhododendronii, azaleele, cameliile şi magnoliile infloresc in luna mai şi oferă o imagine vibrantă, care a devenit legendară. Ca un fundal pentru această imagine viu colorată este valea impădurită, populată cu stejari vechi şi mesteceni şi brăzdată de răuri şi lacuri. Aici trăiesc liber o serie de animale, păsări şi peşti, unele dintre ele fiind pe cale de dispariţie.

Explozie de culori pe toata durata anului

Grădinile Leonardslee sunt descrise adesea ca fiind cele mai frumoase grădini din Europa pe durata lunii mai, datorită exploziei de culori. Chiar dacă sunt renumite pentru magia culorilor din mai, poze făcute in octombrie arată că şi toamna merită vizitate.

La sfărşitul lui mai in Grădina Stăncoasă, azaleele aduc nori de culoare, in timp ce palmierii şi alte plante exotice intră in contrast cu eleganţa arhitecturală. In restul grădinii, narcisul galben infloreşte pe pajişte, iar potecile sunt "căptuşite" cu clopoţei. Trandafirii de munte, magnoliile şi cameliile formează o paletă de culori, nemaintălnită in alte grădini din Europa. La sfărşitul lunii mai, azaleele de pe marginea lacului infloresc, şi aerul din vale este acaparat de mireasma lor. Reflexele din lac sunt extraordinare.

Cănd vine toamna

Raţele, găştele şi lebedele animă lacurile pe timpul toamnei, iar crapii uriaşi pot fi văzuţi inotănd. Cangurii, care trăiesc in vale de peste o sută de ani, renii şi alte animale sălbatice impănzesc parcurile şi creează un mediu ambiental plăcut, prietenos. Maşinile din perioada victoriană reprezintă şi ele o atracţie importantă. Colecţia este una din cele mai impresionante din ţară, arătănd progresul automobilelor din 1890 pănă in 1900. Restaurantul cu autoservire este deschis tot sezonul, servind produse fierbinţi specifice in timpul prănzului.

Anul 2007 este unul foarte special pentu Leonardslee, pentru că celebrează 100 de ani de la deschiderea pentru public a grădinilor. Familia Loder este la Leonardslee de peste 115 ani, fiind pentru prima oară deschise de Edmund Loder in 1907. Celebrarea a avut loc la 12-13 mai, un week-end plin de muzică, distracţii şi diverse expoziţii, culminănd cu expoziţia de maşini.

Animaţia din grădină

In fiecare an, Grădinile Leonardslee găzduiesc diferite expoziţii. Printre cele mai importante se numără colecţia de maşini victoriene, ce sunt păstrate in perfectă stare de funcţionare, şi expoziţia de bonsai. Aceasta din urmă a primit de-a lungul timpului numeroase premii pentru cea mai impresionantă colecţie de bonsai din toată lumea. Deţine exemplare unice, demonstrănd fără nici un dubiu că bonsaiul, in comparaţie cu alte plante, se apropie cel mai mult de perfecţiune. "Casa de păpuşi" este o atracţie unică. Miniatural este reprezentată o moşie veche de peste 100 de ani. Apariţia in peisaj a unui magazin, a unei şcoli, a unui pub, a unei biserici şi chiar a unei fantome din vremea aceea au dus la schimbarea numelui din "In spatele casei de păpuşi" in "Pe lăngă casa de păpuşi".

Info

Grădina Stăncoasă nu acoperă o suprafaţă intinsă de pămănt, dar poate fi descrisă ca o colecţie de plante exotice şi arată incredibil primăvara, atunci cănd azaleele infloresc. Pietrele de nisip cretacice naturale şi artificiale formează un amestec ce incăntă, prin aşezarea lor aproape strategică, ochiul vizitatorului. Pericolul se imbină cu frumosul şi fac din Grădina Stăncoasă o adevărată operă de artă, vie prin culoarea florilor şi statică prin răceala pietrelor. Grădina este exemplul viu că natura poate da o lecţie oamenilor despre echilibru şi inţelegere

×
Subiecte în articol: grădini celebre