x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oamenii sunt mai importanti decat aurul

Oamenii sunt mai importanti decat aurul

de Simona Nastac    |    30 Mar 2006   •   00:00
Oamenii sunt mai importanti decat aurul
ARTA SI KITSCH
Toata lumea e de acord, nu? Sau ar trebui sa fie, chiar daca normalitatea nu e o virtute prea populara pe aici... Marturie ca-i asa sta exploatarea miniera intensiva cu cianuri de la Rosia Montana, initiata de firma canadiana Gabriel Resources, cu acordul tacit al guvernantilor din 1997 pana in prezent, impotriva comunitatii de localnici, fortati sa plece din casele lor inainte ca zona sa devina un imens desert artificial.

Academia Romana si Biserica nu sunt de acord cu proiectul. Un protest mai vizibil se desfasoara insa in aceste zile sub forma unei campanii de afis social organizata de grupul MindBomb din Cluj. La conceptia, realizarea si diseminarea afiselor au participat peste 300 de artisti vizuali, designeri, arhitecti, specialisti IT, scriitori si studenti din toata tara. 12.000 de afise au fost lipite in noaptea de 19 spre 20 martie pe strazile din Bucuresti, Cluj, Constanta, Timisoara, Arad, Bistrita, Sibiu, Alba-Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Targu-Mures, Sighisoara, Petrosani, Valea Ariesului, Abrud, Campeni si Rosia Montana. Daca va intrebati ce are asta de a face cu arta, aflati ca are. Si se numeste activism sau arta angajata social, prin strategii estetice in spatiul public.

DINCOLO DE ESTETICA, RESPONSABILITATE


De la Tolouse-Lautrec incoace, afisul e, incontestabil, o forma de arta. Doar ca a intrat atat de adanc in rutina noastra vizuala incat aproape ca, sistematic, il ratam. Creatia care ii da viata este insa la fel de complexa ca orice proces artistic care incepe cu o idee, continua cu materializarea ei si ramane deschis prin multiplele interpretari pe care le suscita. MindBomb e un grup de artisti responsabili, care lucreaza in industria publicitara si activeaza estetic in spatiul urban, prin afis. Dar ei creeaza, totodata, o stare de spirit. Oricine poate deveni "mindbomb" daca intra in proiect, dezbate si propune abordari. Comunicarea se face on-line, in deplina transparenta si libertate de opinii, iar la sfarsit cele mai bune solutii ajung sa prinda forma pe strazi, in incercarea de a sensibiliza atitudinea civica fata de tarele politicii romanesti. Astazi e Rosia Montana, dar inainte au fost coruptia, adoptiile ilegale, munca la negru, extremismul politic, lipsa suportului institutional pentru categoriile defavorizate. Afisele MindBomb au intotdeauna impact si forta de a destabiliza inertii. Mesajul vizual e dublat de cel textual intr-un acord deplin, expresiv, fara ambiguitati. Va ramane sa le descoperiti si sa luati atitudine. Sau sa deveniti solidari cu o cauza care depaseste granitele esteticii, desi lupta cu armele ei. www.mindbomb.ro

×