x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Originalitate intr-o mansarda

Originalitate intr-o mansarda

29 Sep 2005   •   00:00

Trebuie sa fim cu ochii in patru

editorial de ADELA PARVU
Din motive necunoscute, noi, romanii de rand, vrem sa stralucim in orice domeniu, cum ar fi si cel al amenajarilor interioare. De fiecare data, noi "stim" cel mai bine care sunt produsele mai avantajoase, care sunt solutiile cele mai ingenioase. Ne pricepem la tot si la toate, dar in final constatam ca ne-am pacalit, din lipsa de informare. Si fiind prea lasi ca sa ne recunoastem greselile, dam vina pe altii, pe oamenii de la care am cumparat produsele sau pe firmele care ne-au executat lucrarile ca, nu ne-au spus totul.

Chiar inainte de a preda acest numar de supliment, am primit un e-mail de la dr. ing. Barbu Nitu, care ne felicita pentru articolul cu sobe de teracota si blama centralele termice. Domnia sa ne scrie: "aproximativ de 8-12 ani, in tari civilizate precum Elvetia, Austria, Germania, Suedia, Norvegia, Belgia, s-au facut studii aprofundate privind influenta centralelor termice asupra duratei vietii oamenilor. Concluzia este dramatica: aceste centrale scurteaza durata de viata cu pana la16 ani. Incidenta cancerelor de laringe este de circa 68% la persoanele al caror sistem de incalzire a locuintei este centrala termica. Speranta de viata a bolnavilor astmatici si a celor cu boli pulmonare se reduce in acest caz. Sunt aruncate in strada centralele termice si sunt inlocuite cu sisteme prin care incalzirea locuintei se face prin radiatia termica a unui corp ceramic (99% piese ceramice - cahle - pentru sobe de teracota )".

Recunosc faptul ca atunci cand m-am documentat pentru realizarea unui articol detaliat despre centrale termice, publicat in acest numar, nu m-am gandit nici o clipa la influenta acestor echipamente asupra sanatatii celor care au asa ceva in propria locuinta. Nu stiu daca cele spuse de domnul dr. ing. Barbu Nitu sunt adevarate, dar cert e ca de acum incolo vom fi cu ochii in patru. Cu siguranta vom reveni pe tema centralelor termice, pentru ca trebuie sa aflam toate reactiile si opiniile cu privire la acest subiect.

×