x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oxalis, trifoiul norocos

Oxalis, trifoiul norocos

de Cornelia Constantin    |    29 Dec 2005   •   00:00
Oxalis, trifoiul norocos
MEREU VERDE
Potrivit pentru a fi daruit cu ocazia Anului Nou

Putin raspandit la noi prin magazinele de specialitate, Oxalisul este o planta cu aspect de trifoi inalt si flori micute dar placute ca aspect. Popular i se spune Macris. El este un simbol al norocului si belsugului care, alaturi de urarile noastre, poate fi un dar potrivit pentru cei dragi in Ajun de An Nou.

Macrisul ajunge pana la 30 cm inaltime, iar in locurile sale de origine formeaza un covor interesant presarat cu flori albe, galbene sau roz, care se deschid primavara devreme si continua sa infloreasca pana toamna tarziu. In pamant se gasesc colonii de mici bulbisori asemanatori cu cei de la Asparagus. Ei stocheaza apa si minerale in asa fel incat planta sa poata supravietui in conditii de seceta. Prin intermediul lor planta se si inmulteste. Frunzele Oxalisului pot fi verzi, gri-verzui sau purpurii.

DE INTERES MEDICINAL


Planta contine acid oxalic, motiv pentru care bolnavii de rinichi, guta sau artrita reumatoidala nu trebuie s-o ingereze. Folosita cu moderatie, planta are efecte diuretice si astringente.

INGRIJIRE


Este o planta adaptabila in privinta luminii, ea putandu-se dezvolta corespunzator atat in soare direct, cat si in umbra partiala. Putin pretentios, Oxalisul tolereaza un spectru larg de temperaturi, asa incat el poate fi amplasat atat in casele noastre, cat si in balcoanele inchise.

Atentie insa, ca Oxalisul nu tolereaza uscaciunea si nici udarea prea abundenta. Apa se administreaza in asa fel incat solul sa fie mereu umed. Puteti folosi orice fel de sol pentru aceasta planta cu conditia sa se dreneze bine, pentru ca altfel se va ajunge usor la dereglare de udare si va reactiona in consecinta. Nu necesita ingrasaminte si nici nu reprezinta o tinta pentru daunatori.

ADAPTARI INTERESANTE


Cei care detin o astfel de planta au observat o adaptare interesanta: pe inserat isi strange frunzele precum aripile unei pasari, iar florile se inchid usor. La fel se intampla si in zilele noroase. Insa, indata ce apar razele soarelui, planta isi deschide larg atat frunzele cat si florile.
×
Subiecte în articol: planta