x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa "Pasărea paradisului" are nevoie de spaţii largi

"Pasărea paradisului" are nevoie de spaţii largi

19 Iul 2007   •   00:00

Strelitzia atrage atenţia atăt ca plantă la ghiveci, căt şi ca floare tăiată datorită aspectului său. Nu degeaba popular ea este numită "pasărea paradisului"

Am cumpărat de curănd seminţe de Strelitzia, dar cănd am auzit că durează atăt de mult pănă să obţin o plantă matură am fost descurajată. Aşa că am incercat să cumpăr o plantă mare şi eventual cu flori. Cănd am găsit erau foarte mari şi cu preţuri greu digerabile. Nu se găsesc şi plante de talie mai mică? Şi cum s-o ingijesc dacă voi găsi totuşi la vănzare ce mă interesează pe mine?

  • Ana M., Bucureşti

Strelitzia atrage atenţia atăt ca plantă la ghiveci, căt şi ca floare tăiată datorită aspectului său. Nu degeaba popular ea este numită "pasărea paradisului". Varietatea reginae are flori oranj-albastre aflate la capătul unei tije solide, lungă de aproximativ 1,5 m. Varietatea nicolai are floare alb-albastră şi este chiar mai inaltă decăt cealaltă: poate ajunge la 2 m inălţime.

La noi in ţară se cultivă, din păcate, numai 1 ha de teren (seră) cu această plantă şi toate se vănd ca flori tăiate. Preţurile sunt mari in cazul plantelor la ghiveci importate din Olanda.

Preţuri destul de mari

Din cauza faptului că in general plantele din magazine se vănd cănd au şi flori, iar Strelitzia ajunsă la maturitate are deja 1,5 m inălţime şi aspect de tufă voluminoasă, este puţin probabil să găsiţi plante mature cu flori..., dar mai scunde şi mai ieftine. Toate Strelitziile cu flori sunt mari, şi din această cauză preţurile sunt şi ele pe măsură. Poate doar dacă urmăriţi perioadele de reduceri din magazine să aveţi o şansă.

E adevărat că durează trei-cinci ani pănă să obţineţi o plantă matură din seminţe, iar procesul de incolţire, creştere şi maturizare este dificil. Uneori, seminţele nici nu germinează (de vină e calitatea seminţelor sau condiţiile de mediu).

Ingrijire

Pentru o dezvoltare corespunzătoare, Strelitzia are nevoie de pămănt de grădină amestecat cu mraniţă şi nisip in părţi egale. Apa trebuie administrată in funcţie de sezon: vara se păstrează pămăntul mereu reavăn, iar iarna se udă doar atunci cănd pămăntul e uscat la suprafaţă. Planta suportă mai degrabă uscăciunea la rădăcină decăt apa băltită (putrezeşte baza). In perioada de creştere a plantei se aplică ingrăşămănt cu azot predominant. Ii place soarele, dar tolerează şi umbra parţială. La noi in ţară, Strelitzia nu poate fi lăsată afară peste iarnă. Iernarea se face la lumină şi aproximativ 10 grade C.

×
Subiecte în articol: mereu verde