x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Patul ca un joc lego

Patul ca un joc lego

de Georgiana Teodorescu    |    18 Feb 2009   •   00:00

MOBILIER MODULAR PENTRU ODIHNĂ ŞI RELAXARE.
Atunci când amenajarea se vrea sau trebuie redusă la formele minimaliste şi absolut necesare din punct de vedere funcţional, obţinerea unei direcţii stilistice expresive devine de cele mai multe ori problematică. Dar iată cum prin pătrate, cercuri şi sfere de o simplitate rafinată se poate rezolva în acelaşi timp şi zona de zi şi zona de noapte a locuinţei, prin compoziţii spontane şi flexibile, capabile să devină centrul de interes al casei.



Deşi a fost îndelung dezbătut atât în paginile noastre cât şi în celelalte publicaţii de specialitate, reluăm din considerente practice subiectul rezolvării zonei de noapte, respectiv alegerea patului. Şi facem asta din două motive: pentru că importanţa lui în viaţa noastră este semnificativă şi pentru că soluţii mai atipice şi totodată extreme de funcţionare se găsesc mai rar.  Dar iată că noi am găsit o linie de paturi care să deservească orice tip de amenajare modernă, indiferent de dimensiunea spaţiului disponibil sau de destinaţia principală a încăperii.

Modularitatea este o trăsătură pe care o privim ca pe una firească, atunci când vine vorba despre corpuri de mobilier, dar cu siguranţă nu ne-am fi gândit la ea ca fiind aplicabilă şi în cazul patului. Este poate că, ultimul obiect pe care l-am vedea pus în situaţia de a se compune şi descompune după bunul plac şi după nevoia utilizatorului. Cine s-ar fi gândit de pildă că ceea ce astăzi e un pat, mâine poate să "se împartă" în piese de sine stătătoare cu funcţionalitate bine definită pentru fiecare dintre ele.

Concept aparte
Ne-a atras mai cu seamă atenţia faptul că aceste paturi se pot personaliza într-un chip neaşteptat, atât ca finisare, cât şi ca formă. Suntem cu toţii obişnuiţi să ne alegem din mostre de materiale culoarea şi textura piesei pe care urmează să o comandăm. Dar să alegi şi forma pe care o va avea patul este o noutate. Greu de închipuit un pat care să poată fi transformat pe rând în canapea, fotolii cu măsuţe sau tabureţi dispuşi circular pentru o zonă de discuţii sau hobby.  Şi totuşi există.

Module flexibile pot transforma zona de noapte într-una de zi, de muncă acasă sau relaxare. Este un proiect riguros, în linii esenţiale şi contemporane care desenează insule geometrice de o mare versatilitate compoziţională: pat simplu sau matrimonial, tradiţional sau tatami, standard sau supradimensional.

Profesionalism
Ivano Redaelli este numele unei companii italiene de prestigiu care s-a dedicat obţinerii confortului maxim pentru zona de noapte a locuinţei. De la paturi de toate formele şi flexibile, la accesorii precum noptierele şi comode indispensabile dormitorului şi până la aşternuturi şi elemente de îmbrăcare şi decorare a patului, gama de produse este completă. Dincolo de funcţionalitate, în conceptul lor, croitoria haute couture îmbracă piesele de mobilier pentru un maxim de confort. Caşmir, mătase, bumbac pentru contactul plăcut cu pielea, broderi, dantele şi blănuri aplicate pentru o decoraţie exclusivistă şi capse, fermoare şi cleme de bună calitate pentru flexibilitate şi rezistenţă la uzura în timp. Atenţia pentru detalii merge atât de departe încât şi materialele de finisare ies în colecţii speciale, reînnoite în fiecare sezon pentru o perfectă adaptare la tendinţele în continuă schimbare.

Adaptare

Nu există o categorie strictă de case căreia acest tip de pat să se adreseze. Ar putea fi o simplă garsonieră, în care toate activităţile de peste zi şi noapte să se desfăşoare în acelaşi spaţiu, sau poate un apartament de tineri activi în care transformările să poată fi uşor şi repede făcute.

Chiar şi o casă veche cu arhitectură clasică, dar amenajată într-un stil contemporan poate primi o asemenea piesă de mobilier. Pornind de la ideea de bază, Ivano Redaelli a conceput o gamă largă de produse modulare. Deşi tendinţa generală e de factură modernă, modelele variază de la unele minimaliste, cu accesorii metalice aparente, până la cele complet îmbrăcate în piele sau textil, neutre din punct de vedere estetic. Şi chiar dacă din considerente de preţ sau de acesibilitate nu puteţi achiziţiona produsele din colecţia Ivano Redaelli, conceptul lor este bun şi merită aplicat în orice fel de amenajare.

Chiar şi o casă veche cu arhitectură clasică, dar amenajată într-un stil contemporan poate primi o asemenea piesă de mobilier. Pornind de la ideea de bază, Ivano Redaelli a conceput o gamă largă de produse modulare.

O ALTĂ FORMĂ

Patul rotund poate părea un moft. Dar forma lui este extrem de convenabilă. Poate rezolva problema colţurilor agresive în spaţiile mici şi poate arăta elegant şi impunător în mijlocul unei încăperi generoase. Forma atipică îl transformă cu siguranţă în centru de interes, în protagonistul spaţiului în care este amplasat.

Accesoriile de calitate completează seria de avantaje oferite de astfel de piese de mobilier. Măsuţe pe rotile coordonate gamei sau tabureţi asortaţi sau complet diferiţi pentru un plus de expresivitate, aşternuturi fine sau cuverturi luxoase şi chiar elemente decorative de impact transformă modulele flexibile în compoziţii echilibrat ambientate.  

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta