x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pavarea curții: avantajele pavajelor cu travertin

Pavarea curții: avantajele pavajelor cu travertin

23 Mai 2022   •   21:15
Pavarea curții: avantajele pavajelor cu travertin
Sursa foto: Shutterstock

Proiectele ample pe care le demarezi pentru locuința ta trebuie să se concentreze și pe zona exterioară a acesteia, nu doar pe amenajarea interiorului. În special în apropierea sezonului cald, ai mai multe opțiuni de a schimba aspectul curții tale și de a pregăti un plan complex pentru decor.

Pavarea curții îți aduce o serie de avantaje, printre care se numără accesul mai simplu cu mașina, întreținerea ușoară și o împrospătare a aspectului general al curții tale. Plăcile de travertin sunt o opțiune potrivită dacă îți dorești să alegi piatra naturală pentru curtea ta și îți prezentăm avantajele acestui material în articolul de mai jos:

Ce este travertinul?

În primul rând, trebuie să afli mai multe despre acest tip de piatră naturală. Travertinul este folosit pentru amenajările de interior și exterior încă de acum sute de ani, mai exact din Imperiul Roman. Piatra se formează dintr-o combinație de precipitații și carbonat de calciu, în carierele de travertin. După ce este spart în blocuri, travertinul este trimis în fabrici, unde se taie în plăci pregătite pentru amenajarea locuințelor.

 

Calitatea travertinului este determinată de procentul de goluri din plăci. De exemplu, plăcile cu cele mai puține goluri sunt considerate de calitate superioară (A), datorită densității și calității materialului. Cele cu un număr mai mare de goluri fac parte din clasa comercială. Trebuie să ții cont și de faptul că anumite plăci matuite și chituite conțin un număr mai mare de goluri, dar acestea nu sunt vizibile. Chiar dacă au fost chituite în prealabil și golurile nu mai sunt vizibile, clasa de calitate va scădea odată cu nivelul de chituire, așa că ține cont de tipul de plăci când optezi pentru pavarea curții cu travertin.

Principalele avantaje ale travertinului

Ca piatră naturală, travertinul se face remarcat prin:

Durabilitate și rezistență

Travertinul face parte din categoria finisajelor care fac față testului timpului, în special datorită naturii sale de rocă rezistentă la intemperii. Când îl alegi pentru pavajul din curte însă trebuie să îl întreții constant și să te ocupi de curățarea acestuia, pentru a nu se degrada. De exemplu, plăcile cu mai multe goluri, dintr-o clasă inferioară, vor suferi de pe urma contactului cu apa sau murdăria. Pentru a remedia acest dezavantaj, există procedee și substanțe cu ajutorul cărora poți impermeabiliza travertinul.

Versatilitate

Travertinul oferă fără doar și poate un aspect elegant oricărui spațiu în care este instalat. Dacă îl alegi pentru pavarea curții, acesta se potrivește de minune pentru amenajarea terasei sau a spațiului din jurul piscinei. De asemenea aleea spre casă poate fi pavată cu travertin, deoarece poate face față traficului intens. Nuanțele pietrei și aspectul natural al fiecărei plăci fac travertinul o opțiune ideală pentru casele în diverse stiluri. În funcție de ceea ce îți dorești, vei găsi travertin antichizat sau periat și dăltuit, care te ajută să adaugi un plus de originalitate decorului exterior.

Preț avantajos

Dacă gândul la pavarea curții cu piatră naturală te sperie în ceea ce privește costurile, travertinul este prietenos cu majoritatea bugetelor. În comparație cu alte tipuri de piatră naturală precum marmura sau granitul, clasificarea diverselor tipuri de travertin îți oferă avantajul unei game mai largi de preț. În acest fel poți să optezi pentru o soluție ideală pentru curtea ta, fără a scoate din buzunar sume foarte mari.

 

Amenajarea curții îți va transforma locuința într-un spațiu cu adevărat original, dacă alegi materiale de calitate, cu aspect deosebit și proprietăți care îl fac să reziste cu brio în timp.

×