x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pictură decorativă pe pereţi

Pictură decorativă pe pereţi

de Georgiana Teodorescu    |    03 Iul 2008   •   00:00

Alternativă originală pentru tapetul prea mult utilizat
Pictura este cel mai reprezentativ segment din spectrul artelor frumoase. Tocmai de aceea, călătoria în lumea picturii este cea mai fascinantă dintre incursiunile artistice.



Alternativă originală pentru tapetul prea mult utilizat
Pictura este cel mai reprezentativ segment din spectrul artelor frumoase. Tocmai de aceea, călătoria în lumea picturii este cea mai fascinantă dintre incursiunile artistice. La început, pictura a fost folosită ca un procedeu de recunoaştere a triburilor, limitîndu-se la desene hieroglifice sau realizate în alfabete de mult uitate. Cu trecerea anilor, pictura a câştigat tot mai mult teren în decorarea locuinţelor, fie liberă, pe pereţi, fie pe diferite materiale: pînză, lemn, ţesătură sau metal. Pictura pe pereţi este tot mai mult folosită în designul de interior pentru locuinţe.

În baruri, hoteluri şi restaurante, această tehnică este utilizată de multă vreme, fie sub formă de publicitate, cu trimiteri la numele clădirii, la vechimea acesteia sau la stilul în care se încadrează, fie sub formă de elemente decorative în recepţii sau zone de relaxare. Pereţii constituie cea mai mare suprafaţă neacoperită din locuinţă. Deoarece sînt prezenţi permanent în aria noastră vizuală, pereţii au început să fie decoraţi cu mobilier divers colorat, cu tapet, cu vopsea lavabilă.

Personalizare

Pentru locuinţe, pictarea pereţilor este o alternativă la tapetul clasic. Dăcă modelele lui sînt de cele mai multe ori foarte încărcate şi foarte uşor de recunoscut ca imprimeuri în timp consacrate, pictura poate fi întru totul originală. În cazul ei, expresivitatea poate fi controlată prin dimensiune, intensitatea culorii şi suprafaţă de acoperire. În plus, desenul realizat este unul personalizat, fiind generat de o idee sau preferinţă a beneficiarului. De cele mai multe ori aceste desene sunt reproduse din aria tablourilor celebre, a personajelor şi filmelor cunoscute, din motive florale sau peisaje.

Avantaje şi dezavantaje

În cazul picturii, principalul avantaj  îl reprezintă nota de originalitate acordată interioarelor. Atunci cînd optaţi pentru pictarea pereţilor, trebuie să aveţi în vedere faptul că această tehnică este destul de costisitoare. De asemenea, este nevoie de un artist plastic pentru realizarea minuţioasă şi de ustensile şi diferite tipuri de vopsele.

Un dezavantaj al acestei tehnici îl reprezintă degradarea în timp şi accidentele ulterioare neprevăzute ca udare, stropire sau afumare. În plus, pictura trebuie realizată într-un spaţiu unde ventilarea este permanentă, umiditatea şi căldura excesivă degradînd pigmentul de culoare. Dacă se depăşesc toate aceste impedimente, rezultatul va fi întotdeauna unul spectaculos.

Elemente de inspiraţie

Desenele pot avea forme organice inspirate din perioada art nouveau, sau pot fi realizate în stil graffiti, pot să se continue dintr-o cameră în alta pentru a realiza legătura între încăperile casei, sau pot accentua doar un colţ din locuinţă. Pentru copii se pot realiza diferite picturi cu personaje din benzi desenate sau de poveste, ca alternativă la posterele şi imprimeurile printate, aplicate pe perete. Aceste desene pot îngloba şi mobilierul, detalii din pictura centrală putîndu-se regăsi şi pe dulap, masă şi pat. Această pictură pe perete poate deveni un hobby pentru dumneavoastră sau pentru copii, ca expresie a libertăţii de exprimare a propriei personalităţi pe suprafeţe întinse, fără restricţii, lăsînd astfel imaginaţia şi talentul creativ să se dezvolte.

Picturile pot fi plasate oriunde, la baza pereţilor, pe centru, liniar, dispersat şi se pot continua pe tavan sau chiar pe pardoseală, fiind fără îndoială considerate decoraţiuni cu impact major asupra spaţiului şi a celor cel locuiesc sau vizitează.

Tehnică modernă

Pentru a putea realiza cu precizie desenul este nevoie de un proiector, care să vă transpună imaginea în locul şi la scara dorită de dumneavoastră şi astfel veţi putea urmări foarte uşor liniile şi culorile. Este o metodă preluată de la italieni, care sînt specialiştii necontestaţi ai tehnicii trompe-oeil (păcăleşte ochiul), tehnică care încearcă imitarea perfectă a diferitelor cadre din natură şi transpunerea lor pe pereţi prin pictură.

Valoare artistică

Pictura în timp adaugă o tentă de nobleţe, de tradiţie, de continuitate locuinţei. Prin ea, elemente actuale pot rămîne moştenire generaţiilor viitoare care vor locui casa. Acest lucru îl putem admira şi învăţa de la reşedinţele franceze sau italiene din secolele XV-XIX, cînd pictura pe pereţi era nu numai o modă, dar şi o modalitate de păstrare şi transmitere a informaţiilor istorice.

Camerele de copii sînt cele mai inspirante ca şi tematică. Este deajuns să-i intrebi despre desenele animate sau personajele de poveste preferate, şi vor începe să-ţi facă o listă din care ai cu siguranţă ce alege. Este nevoie doar să găseşti imprimeuri care să liniştească explozia de energie specifică vîrstei. Picturile şi desenele pot fi aplicate pe pereţii îmbrăcaţi în faianţă ai băilor sau bucătăriilor, existînd la acest moment vopseluri special dedicate acestui scop

×
Subiecte în articol: pictura idei pentru casa ta