x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Planificaţi pas cu pas o grădină reuşită

Planificaţi pas cu pas o grădină reuşită

17 Noi 2007   •   00:00

Posesorii de grădini vor ca acestea să fie la fel de frumoase indiferent de anotimp. Ştim bine că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil. Dacă nu doriţi să apelaţi la o firmă de specialitate, atunci nu vă rămăne decăt să vă documentaţi şi să aveţi răbdare. Am auzit cu toţii de grădini care sunt gata in căteva zile, dar daţi-mi voie să nu le iau foarte in serios.

Posesorii de grădini vor ca acestea să fie la fel de frumoase indiferent de anotimp. Ştim bine că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil. Dacă nu doriţi să apelaţi la o firmă de specialitate, atunci nu vă rămăne decăt să vă documentaţi şi să aveţi răbdare. Am auzit cu toţii de grădini care sunt gata in căteva zile, dar daţi-mi voie să nu le iau foarte in serios. Căteva rulouri de gazon, doi-trei arbuşti şi o tufă de trandafiri nu inseamnă o grădină. Intr-o vreme in care totul se doreşte a fi construit rapid, firmele oferă servicii pe măsură. Insă lucrul de calitate cere timp şi multă pasiune.

Adaptaţi ideile bune

Este destul de greu de analizat fiecare element in parte şi felul cum se sincronizează cu celelalte. Aşa că cea mai simplă variantă de amenajare este să impărţiţi grădina pe zone de interes in funcţie de anotimp. Această impărţire poate să vă ducă fără să vreţi la o grădină formală şi uşor rigidă. Varianta care mi se pare cea mai avantajoasă este cea a insulelor florale. Sunt multe reviste, albume şi site-uri care vă arată cum să obţineţi o insulă reuşită. Dar cred că cele mai reuşite amenajări sunt chiar cele pe care le adaptaţi dumneavoastră la necesităţi.

"Insula" de primăvară

Să zicem că primăvara vă place să vedeţi magnolia in floare, vă sunt dragi ghioceii, narcisele, zambilele, lalelele. Ca să puteţi amenaja insula care să atragă atenţia in mod deosebit primăvara, trebuie să ştiţi exact ce cumpăraţi sau exact ce aveţi deja achiziţionat. Care sunt taliile plantelor, perioada de inflorire, culorile şi formele, care sunt mai parfumate. După ce aflaţi aceste răspunsuri, faceţi o schiţă pe hărtie: cum arată grădina şi unde anume vreţi să le amplasaţi. Verificaţi numărul de ore de expunere la soare, capacitatea de drenaj a solului şi aciditatea lui. Tot pe schiţa făcută pe hărtie, după ce amplasaţi fiecare plantă după talie, veţi obţine schema cromatică şi eşalonarea infloririi. De la sfărşitul lui februarie şi pănă in mai veţi şti exact ce anume infloreşte şi care este efectul decorativ. Riscul in cazul insulelor florale este că suntem tentaţi să plantăm florile foarte aproape, aşa incăt aerisirea se face defectuos. Şi nu uitaţi, grădina de primăvară se amenajează de fapt toamna inainte de primele ingheţuri. Dacă veţi incerca să plantaţi bulbi primăvara, veţi rata primul sezon de inflorire. Veţi fi "in grafic" abia din al doilea an.

×
Subiecte în articol: mereu verde