x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante la birou şi acasă, pentru o atmosferă transformată

Plante la birou şi acasă, pentru o atmosferă transformată

12 Iul 2007   •   00:00

Vă doriţi o schimbare de atmosferă la birou sau acasă? Florile la ghiveci vă pot ajuta in această privinţă. Bineinţeles, cu condiţia să le aşezaţi cum trebuie şi unde trebuie

Vă doriţi o schimbare de atmosferă la birou sau acasă? Florile la ghiveci vă pot ajuta in această privinţă. Bineinţeles, cu condiţia să le aşezaţi cum trebuie şi unde trebuie

Acasă sau la birou, fiecare doreşte să-şi petreacă timpul intr-o atmosferă plăcută. Şi cel mai uşor şi necostisitor mod de a transforma o incăpere este decorul cu plante. Insă nu orice plantă merge aşezată oriunde, nici din punct de vedere estetic şi nici horticol. Din punct de vedere estetic nu puteţi aşeza o plantă mare intr-un spaţiu mic, pentru că se va crea impresia neplăcută de aglomerare. Intr-un spaţiu mare nu aşezaţi plante mici ca puncte de atracţie.

Dacă aveţi mobilier in culori calde şi vreţi să accentuaţi acest lucru, alegeţi plante cu inflorire indelungată in culori precum galben şi oranj. Dacă mobilierul şi ţesăturile sunt in culori neutre, este indicat ca florile să fie in culori puternice: roşu, albastru. De asemenea, florile albastre sau albe sunt indicate şi la birou. Cele mai interesante efecte decorative se obţin atunci cănd grupaţi căteva plante de acelaşi fel.

Â

Plante puse la colţ?

Evitaţi să aşezaţi plante in colţurile camerelor. Aceste locuri sunt in general cele mai puţin luminate, ori o plantă, oricăt de nepretenţioasă ar fi ea, tot are nevoie de lumină naturală pentru o bună dezvoltare. Atunci cănd alegeţi camera potrivită pentru o plantă din punct de vedere horticol găndiţi-vă in felul următor: in casele noastre sau la birou umiditatea din aer (adică umiditatea relativă) are valori in jur de 40%. Majoritatea plantelor necesită 60%. In bucătărie, de exemplu, ţineţi plante care să tolereze variaţiile de umiditate şi temperatură (mai ales dacă bucătăria este luminoasă).

Â

La locul potrivit

Dacă aveţi o cameră in care predomină culori precum verde, galben, crem, puteţi să-i daţi valoare amplasănd o plantă decorativă prin frunziş, intr-un suport suspendat. Insă, aveţi grijă ca ea să aibă suficientă lumină. La 1-2 m distanţă de fereastră cantitatea de lumină scade pănă la 50%. Aşadar, deşi dumneavoastră vi se pare că planta are lumină suficientă, s-ar putea să nu fie aşa. In dormitoare nu se amplasează plante cu flori parfumate, pentru că există riscul să vă perturbe somnul. Puteţi pune aici plante simpatice, care să vă purifice aerul.

×
Subiecte în articol: plante mereu verde