x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele anului şi amenajări inedite prezentate la Chelsea Flower Show

Plantele anului şi amenajări inedite prezentate la Chelsea Flower Show

de Alina Iancu    |    12 Iun 2010   •   00:00
Plantele anului şi amenajări inedite prezentate la Chelsea Flower Show

Luna mai s-a încheiat pe fondul uneia dintre cele mai importante expoziţii florale organizate în Anglia, Chelsea Flower Show. Principala temă a expoziţiei a fost creşterea biodiversităţii în grădini şi au fost desemnate plantele anului 2010.



Pe de altă parte, designerii au depăşit orice limite în încercarea de a crea o legătură între spaţiul interior şi cel exterior. Bogăţia plantelor de afară este adusă în interior, iar confortul căminului este transpus în grădină, unde sunt instalate duşuri şi şeminee. Bucătăriile sunt invadate de plante, pereţii sunt acoperiţi cu iarbă artificială astfel încât amenajările sunt duse la un alt nivel.

PLANTELE ANULUI 2010
Sintagma „la modă" este valabilă şi atunci când vine vorba despre flori şi, ca urmare, desemnarea câştigătorilor la secţiunea „plantele anului 2010" a fost un moment important şi tensionat la Chelsea Flower Show. Juriul a fost format din jurnalişti specializaţi în domeniul grădinăritului şi din membri ai Societăţii Regale de Horticulcultură. Au fost luate în considerare douăzeci plante deja cunoscute, dar şi cele prezentate pentru prima oară la expoziţie. Organizatorii au căutat să premieze planta cu cel mai interesant aspect, iar clasamentul a fost pe măsura aşteptărilor.

Locul trei a fost ocupat de cypripedium flavum, un soi de orhidee care creşte în China. Culoarea predominantă este galben cu diferite reflexe ale petalelor. La acest soi, florile albe sunt neobişnuite. Pot fi crescute în ghiveci sau plantate direct în grădină, în funcţie de climat. Au nevoie de un loc parţial umbros, de unde apa se poate scurge cu uşurinţă şi de umezeală pe timpul verii.

Gaura lindheimeri Ruby Ruby este planta de pe locul doi pentru înmulţirea căreia specialiştii au muncit de-a lungul a şase ani. Este o plantă ornamentală cu flori în nuanţe care variază de la alb până la roz închis. Poate ajunge la înălţimi cuprinse între 50 şi 150 cm şi înfloreşte de la începutul primăverii până la primul îngheţ.
Planta anului la Chelsea Flower Show 2010 a fost desemnată Streptocarpus Harlequin Blue, prima specie bicoloră de acest gen. Harlequin Blue are flori galbene în partea de jos, care contrastează puternic cu partea superioară colorată în albastru. Este o plantă compactă cu multe flori, are nevoie de lumină, dar fără să fie în contact direct cu razele soarelui. Poate fi aşezată lângă fereastră sau lângă o sursă de lumină fosforescentă. Poate fi înmulţită prin lăstari sau seminţe care se presară pe suprafaţa solului.

AMENAJĂRI MAI PUŢIN OBIŞNUITE
Membrii juriului au avut de luat decizii grele nu numai în cazul desemnării plantei anului, ci şi în cazul desemnării celei mai creative grădini. Ei înşişi s-au declarat copleşiţi şi uimiţi de creativitatea şi de ingeniozitatea de care designerii au dat dovadă. Printre grădinile prezentate s-a numărat Grădina Australiană cu piscină, cu bar încorporat care face parte din zona grătarului, în timp ce spa-ul, bucătăria exterioară şi lounge-ul sunt parte a zonei de lux a grădinii generoase.
O altă grădină care a atras atenţia a fost cea amenajată de Societatea Copiilor şi care a fost văzută ca un refugiu pentru familie, prieteni şi vecini, o oportunitate de socializare şi de relaxare. Cuprinde un lounge acoperit, un cuptor pentru pizza şi o piscină pentru sărituri filtrată natural.

La fel de interesantă s-a dovedit a fi grădina numită „Hartman 'A Joy Forever", care include o canapea de răchită rezistentă oricărui anotimp şi un şemineu care atrage atenţia şi care creează impresia unei camere în aer liber. Grădina închisă este destinată distracţiei şi relaxării pe tot parcursul anului.

În contrast cu aceste grădini s-au aflat amenajările interioare axate pe flori, iarbă artificială sau plante de exterior. Una dintre cele mai interesante idei de design interior s-a dovedit a fi bucătăria „Urban Plantaholic", care este dominată de orhidee. Proprietarul are acolo chiar şi o mică grotă cu ferigi, iar pereţii i-a acoperit cu iarbă artificială cu scopul de a crea un mediu verde cât mai bogat.

„Chelsea Flower Show cu miile de varietăţi de plante prezentate a încurajat milioane de oameni să încerce lucruri diferite şi să crească alte plante decât cele deja cunoscute", a spus Guy Barter, consilier-şef horticultor. Organizatorii şi expozanţii deopotrivă au încercat să creeze medii oportune atât pentru oameni, cât şi pentru plante, drept pentru care au combinat materiale durabile, cu efecte minime asupra mediului cu peste 20.000 de specii de plante cunoscute, rare sau pe cale de dispariţie.

Mai multe informaţii puteţi afla de pe site-ul: http://www.rhs.org.uk/ .

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă