x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Platformă mobilă pentru locul de odihnă

Platformă mobilă pentru locul de odihnă

21 Iun 2007   •   00:00

Cei care au terase ştiu ce inseamnă soarele arzător. Şi mai ştiu exact ce-şi doresc: terasă frumos amenajată şi să aibă măcar umbră parţială. Iată o propunere de amenajare care poate rezolva problema

Cei care au terase ştiu ce inseamnă soarele arzător. Şi mai ştiu exact ce-şi doresc: terasă frumos amenajată şi să aibă măcar umbră parţială. Iată o propunere de amenajare care poate rezolva problema

Căţiva cititori ne-au intrebat cum pot să-şi amenajeze terasele sau cum să-şi infiinţeze o grădină pe acoperiş. O variantă ar fi cea propusa de Andrew Marson, un cunoscut designer de grădini şi care se cheamă "Car solar". Piesa de rezistenţă a acestui tip de grădină nu este o floare aşa cum v-aţi aştepta ci o platformă mobilă care se roteşte in aşa fel incăt locul de odihnă şi masa să se afle mereu la umbră.

Evident, ea este şi cel mai greu de construit, dar nu este obligatoriu ca şi grădina dumneavoastră să arate aşa. Alte variante de grădini insorite pot fi: grădina cu ghivece, grădina mediteraneană, grădina cu cactuşi şi suculente etc.

"Carul solar"

Platforma mobilă a fost inspirată de un obiect de artă vechi de peste 3.000 de ani care reprezintă un cal ce trage un car in care se află soarele. Se spune că acel cal ar trage soarele pe cer de la răsărit şi pănă la apus. Platforma se roteşte mereu doar prin apăsarea unui buton şi vă oferă posibilitatea de a admira grădina din orice unghi stănd comod la umbră şi savurănd o băutură rece. Mai mult, bancheta cu pereţi inalţi permite aşezarea mai multor perne care vor accentua senzaţia de confort.

Florile din grădină

Din cauză că grădina este puternic expusă la soare se vor folosi plante rezistente la uscăciune sau care să necesite cantităţi mici de apă pentru intreţinere.

Căteva bulboase cu durată mai lungă de inflorire (Iris, Allium), completate cu flori clasice de vară (Lupin, Delphinium), Stipa (iarbă cu spice decorative) şi Helictotrichon pentru bordură, precum şi Eucalyptul plantat lăngă intrare - iată reţeta horticolă a acestei grădini. Plantarea lor se face de jur-imprejurul platformei care serveşte şi de alee, evident in funcţie de spaţiul disponibil. Se recomandă spaţii pătrate şi nu prea mari in dimensiuni pentru o bună estetică şi intreţinere a grădinii. Schema cromatică este una rece pentru a crea o senzaţie plăcută de răcoare.

Â

Decoraţi in verde peretele casei

Puteţi să instalaţi un uşurinţă un sistem de iluminare al grădinii pe timp de noapte, datorită peretelui comun dintre ea şi casă. Dacă aţi vrea să instalaţi şi alte elemente de iluminare care să se afle efectiv in grădină ar putea să nu fie practic din cauza spaţiului in general mic. Respectivul perete il puteţi decora după plac, iar dacă mai rămăne ceva spaţiu puteţi să amplasaţi şi o plantă căţărătoare.

×
Subiecte în articol: mereu verde