x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ramasitele zilei

Ramasitele zilei

de Simona Nastac    |    19 Ian 2006   •   00:00
Ramasitele zilei
ARTA SI KITSCH
La ulcele cu flori in rama exista totusi alternative

Pictura din galeriile bucurestene e ori moarta, ori isterica. Ori zace sinucigas, fara respiratie, ori tipa strident ca n-o baga nimeni in seama. Dar cine si cum sa o faca, de vreme ce oferta submineaza orice tentativa de dialog, in absenta unei minime promisiuni estetice sau macar a unei experiente de cunoastere? Nu-i de mirare ca publicul prefera mai departe ulcele cu flori si caprioare in rama, iar colectionarii targurile si licitatiile de antichitati. Exista, totusi, si reversul situatiei. Adica starea de normalitate, de echilibru constient intre familiar si necunoscut, normativ si alternativ, rutina si risc. Trebuie doar sa treceti mai departe de senzationalismul ieftin ori marsul funebru al paginii intai. Este ceea ce vom face astazi, impreuna.

ESTETICA PRIN CABLU


Un tablou care surprinde inertia lumii, cand oamenii sunt absenti fara sa plece. Sau, vorba criticului, "natura statica in timp real". Artistul materializeaza, in tuse apasate si impastate, suspensia ritmica a lumii intre fluxul informational, viteza de actiune, tensiunea asteptarii si calmul relaxarii. Desfasurarea in spatiu-timp si compresia intr-o singura imagine a infinitelor momente si stari care compun o zi. Inchipuiti-va ca asteptati comod in fotoliu sa inceapa telenovela preferata. Sau, cautati un leac pentru insomnie in grila celor 45 de posturi prin cablu. Ce vedeti? Ce ati gasit? Imagini fara adancime si vibratie, nemiscate ca un tablou, pe care ochii aluneca lenes, iar mintea nu cauta sa le inteleaga. Experienta estetica pura, cu binecuvantarea lui Kant. Cand ati trait ultima oara o asemenea placere in fata unei picturi? Cand v-ati luat ragazul sa o priviti, detasati de isteria cotidianului, furati de linistea poeziei? Fie ca e de pe Euronews, Eurosport sau Romantica, lucrarea de fata e un preview, un preambul. Cum spuneam, insa, trebuie sa treceti de titlurile din generic ori din pagina intai.

CAND RESTUL E TACERE


Experienta urmatoare e de aceeasi natura. Artistul mizeaza pe nemiscare si tacere pentru a suscita dimensiunea contemplativa pierduta a lumii de azi. Tabloul reface echilibrul intre gand si actiune, diurn si nocturn, banal si frumos. Ne dezvaluie, totodata, limita apropierii si melancolia distantei in raport cu noi insine, cu natura, cu arta. Sunt lucruri simple la care am uitat sa reflectam, ba chiar ne intrebam daca mai exista. E adevarat, asemenea momente sunt rare cand kitsch-ul concerteaza pe bulevarde, in tubul catodic si in piata publica. Totusi, restul e bucurie si tacere.

×