x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Raportul perfect

Raportul perfect

de Gabi Sarbu    |    07 Dec 2006   •   00:00
Raportul perfect
ACASA LA NORVEGIENI
Occidentul pune pret pe echilibru, modestie, functionalitate. Suprafata si elementele din interiorul unei case de locuit sunt meticulos calculate si analizate pentru a construi un raport perfect intre confort si eficienta

Un singur cuvant cred ca este suficient pentru a caracteriza felul in care inteleg nordicii sa locuiasca: intelepciune. Mentalitatea generala de pe la noi este "bani multi, casa mare". In totala opozitie, nordicul isi face un calcul… la rece si isi construieste casa in functie de necesitatile reale ale familiei, indiferent de veniturile totale sau de dimensiunile contului din banca. Nici mobilarea, finisajele interioare sau decoratiunile nu se lasa prada exceselor, ci tin seama de functionalitate si asigurarea unui grad de confort multumitor.

FARA ETAJ SI MANSARDA

Lasand deoparte exceptiile si vorbind despre optiunea majoritara, preferintele se indreapta catre constructiile cu un singur nivel, fara etaj sau mansarda, desfasurate pe orizontala, si nu pe verticala. Avantajele unei astfel de solutii sunt evidente in compactizarea si distributia eficienta a suprafetei utile, ca si in reducerea costurilor generale de intretinere, incalzire sau ventilare. Cu siguranta, varianta unei case "la pamant" are si directa legatura cu impactul asupra mediului si peisajului inconjurator, cu traditiile profunde privind protejarea naturii si respectul pentru tot ce este viu si frumos pe pamant.

MARI SPATII DE CIRCULATIE

Interioarele sunt caracterizate de nevoia de spatiu, cat mai mult spatiu de miscare si circulatie. Mobilierul este distribuit pe langa pereti, iar piesele alese sunt in general de dimensiuni mici, perfect functionale, cu linii simple, nesofisticate. Mijlocul camerei ramane liber, lasand privirea sa cuprinda "dintr-o aruncare" toate unghiurile si posibilitatile de traversare. Accentele decorative sunt la fel de echilibrate si vin, de regula, din zona minerala ori vegetala, cu prelucrari de inspiratie traditionalista. Holurile largi, bine luminate si decorate cu plante sunt apreciate in detrimentul spatiilor de trecere inguste si intunecate.

Spre deosebire de toate celelalte incaperi, care au de obicei geamuri de mici dimensiuni, livingurile sunt construite cu un perete complet vitrat, orientat catre oferta de peisaj cea mai spectaculoasa. Lumina naturala abundenta in zona de zi si orizonturile deschise catre pajistea inverzita sau catre crestele muntilor sunt reguli cu caracter aproape obligatoriu.

ASPECT INSELATOR

Aspectul de casa de vacanta este inselator, aceasta cabana fiind locuita permanent de o familie compusa din patru membri. Conditia sociala, situata mult deasupra mediei, nu influenteaza cu nimic simplitatea locuintei ridicate pe un teren relativ izolat, in mijlocul unui peisaj mirific.

TERASA DE VARA

In scurtele perioade permise de clima specifica zonei, terasa pardosita cu lemn este locul preferat de adunare a familiei si prietenilor. Fara a ocupa o suprafata prea mare, ea e suficient de incapatoare, dar mai cu seama perfect orientata in raport cu punctele cardinale, directia curentilor de aer rece.

ATENTIE
Functionalitatile spatiului locuit sunt de obicei bine delimitate si nu interfereaza. Camera de zi, destinata relaxarii sau meditatiei, nu poate deveni spatiu de luat masa. Bucataria e spatioasa, dar fara functiuni suplimentare, iar dormitoarele au exact dimensiunea optima recomandata de arhitecti pentru un somn bun si odihnitor. Traversarea zonelor si trecerea de la una catre cealalta sunt cat se poate de lesnicioase, se fac cu economie de efort si cu maximum de discretie.

×