x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Decoruri cu tematică inedită

Sfatul designerului: Decoruri cu tematică inedită

de Georgiana Teodorescu    |    15 Mai 2008   •   00:00

Într-o continuă căutare a soluţiilor de personalizare a locuinţelor şi din dorinţa de a surprinde mereu prin propuneri neaşteptate, designerii de prestigiu, aşa numiţi trend-setter,  lansează pentru fiecare an anumite teme de decorare. Iată ce propun pentru anul acesta .



Într-o continuă căutare a soluţiilor de personalizare a locuinţelor şi din dorinţa de a surprinde mereu prin propuneri neaşteptate, designerii de prestigiu, aşa numiţi trend-setter,  lansează pentru fiecare an anumite teme de decorare. Iată ce propun pentru anul acesta . 
Din seria elementelor inspirate din natură, se poartă decoraţiunile cu forme de animale, în cele mai interesante moduri de expunere
 

Tîrgul de mobilă de la Milano este cel mai important punct de prezentare a inovaţiilor în domeniul designului de produs de pe întregul parcurs al anului. Firme internaţionale îşi rezervă cîte un stand în care îşi prezintă noua colecţie. Aici se dă tonul trendurilor actuale. Dacă anul trecut punctul forte a fost decorarea locuinţei cu mobilier şi decoraţiuni în formă de litere şi cifre, unealtă stilistică avînd un caracter foarte sugestiv, personalizat şi inovator, anul acesta designul este inspirat în mare parte din viaţa, formele şi coloristica animalelor.

Un mic istoric ne arată că primele desene descoperite în peşterile Lascaux din Franţa încă din anul 32.000 î.Hr. au reprezentat animale: un viţel vînat, cai şi chiar peşti.

Utilizarea acestui "decor" a continuat în timp prin imprimeuri, picturi şi obiecte decorative, interpretate artistic în cele mai neaşteptate forme. Anul acesta, designerii s-au îndreptat din nou spre un decor mai copilăresc, mai vesel şi mai natural.

 

Soluţii de utilizare

Formele sub care aceste elemente ne sînt prezentate sînt extrem de variate. De la corpuri de iluminat la covoare, de la sculpturi la traforaje şi pînă la accesorii metalice pentru corpuri de mobilier, animăluţele sînt peste tot. Şi dacă în camera copilului totul este permis, în celelalte încăperi elementele trebuie amplasate moderat, pentru a nu aglomera excesiv încăperea.

Oriunde se doreşte obţinerea unei atmosfere vesele şi optimiste, veiozele şi corpurile de iluminat cu abajur imprimat cu forme de fluturi, păsări cu penaj multicolor, peşti viu coloraţi sînt perfecte. Puteţi utiliza o veioză cu franjuri sau cu dantelă în formă de fluturi pentru o atingere fragilă a iluminatului în living. Gama de obiecte inspirate din forma animalelor este infinită. La fel şi gama de culori.

Fie că sînt pur decorative (ca statuiete, tablouri, decoraţiuni realizate manual şi aplicate pe dulapuri), fie că au un rol funcţional în încăpere (cuier, suport de umbrele, mobilier), aceste obiec­te sînt în trend anul acesta şi vor reali­za din locuinţa dumnea­voastră un spaţiu dinamic şi modern. Pentru camera copiilor, paturile pot avea imprimeuri cu animalele prefe­rate din desenele animate, suportul de pat poate lua forma unui animal stilizat, puteţi utiliza un baldachin pentru fete, care să aibă braţele în formă de fluturi, flori, păsări colorate.
 

Inspiraţie şi imaginaţie

Tapetul camerei copilului poate avea, de asemenea, un astfel de motiv, preluînd cele mai cunoscute animale din benzi desenate - ursuleţul Winnie, balena Willy, Tom şi Jerry etc. Pu­teţi găsi şi seturi întregi pentru baie cu aceste personaje, hăinuţe şi mobilier.

Este cunoscut efectul dinamic, vesel şi distractiv al tuturor acestor accesorii asupra copiilor dumneavoastră, dezvoltînd imaginaţia, dorinţa de joacă şi spiritul aventurier al micuţilor.

Dacă doriţi să realizaţi în altă parte din locuinţă un mic colţ în acest spi­rit, puteţi începe cu un tablou cu inspiraţie din lumea animalelor, cîteva suporturi de lumînări cu aceste forme şi, de ce nu, rame de fotografii şi lămpi cu abajur cu aceeaşi tematică.

Accesoriile de bucătărie pot avea imprimeuri de zebră sau girafă, tacîmurile, terminaţii cu forme sti­lizate, care să determine astfel rea­lizarea unor seri festive. Utilizaţi aceste tacîmuri în cazul unei cine speciale, cu mîncare tradiţională indiană, mexi­cană sau chinezească.


Elemente reinterpretate

În epoca Art Nouveau, surse de inspiraţie ca animale, păsări şi insecte au fost pe deplin susţinute şi i-au determinat astfel pe marii designeri ai vremii să le aleagă ca leitmotiv pentru co­lecţiile lor. Succesul obţinut prin originalitatea şi expresivitatea lor a făcut ca moda să se întoarcă, avînd aceleaşi elemente surprinzătoare, adaptate însă vieţii şi interioarelor moderne.

 

Design de renume

În istoria designului de produs, Rene Lalique este maestrul care a preluat formele animalelor, păsărilor şi chiar insectelor, realizînd adevărate opere de artă. A pornit de la lucruri simple, prelucrîndu-le extraordinar de minuţios. A transpus frumuseţea unei libelule într-o broşă, flori şi fluturi în vaze, pasărea flamingo într-un suport de umbrele.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta