Fascinaţia pentru designul nordic ne-a făcut să descoperim piese de mobilier inedite, care pot scoate din anonimat orice interior modern, oricât de simplu ar fi el.
Funcţionalitatea designului nordic ne-a captat tuturor atenţia
prin popularitatea produselor prezente în magazinele astfel cunoscute din lumea
întreaga. Iar dacă ne-au obişnuit ca tendinţa să fie de menţinere scăzută a preţurilor
cu orice chip prin folosirea de materiale ieftine şi reciclabile, dar care să
trebuiască schimbate la interval de câţiva ani, au şi ei elitele lor.
Materialele inovatoare, studiile de dezvoltare a designului, testele amănunţite
de rezistenţă în timp sunt uneltele pe care firma scandinavă Lyx le foloseşte în
crearea produselor sale. De cele mai multe ori, obiectele de mobilier sunt
inspirate din forme organice sau vegetale, pot imita foarte bine elemente
naturale sau pot aminti de tradiţiile unei ţări.
Inspiraţia vine în momentul creator dintr-un sentiment, dintr-un lucru cu o formă interesantă sau din necesităţile zilnice umane. Pe lângă sursa de inspiraţie există şi o parte de cercetare pentru a susţine veridicitatea şi realizarea propriu-zisă a acestora.
O lume specială
Astăzi vom încerca să intrăm în mintea designerilor din compania Lyx, să înţelegem de ce au creat piesele de mobilier cu aceste forme speciale, care a fost sursa lor de inspiraţie şi mai ales ce aduc nou pe piaţă prin aceste obiecte.
Aceştia se autodefinesc astfel: “Existăm pentru clienţii cu bun-gust şi care vor să cheltuiască mai mult pe un mobilier de bună calitate şi unic ca design.” Misiunea lor este să facă lucrurile diferit şi să trezească dorinţa de a avea piese unice în interioarele lor. Lyx este tradus din scandinavă ca lux, bogăţie. Filozofia acestora porneşte de la designul anilor ’60-’70, cu accente de contemporan – linii simple, pure şi curate, fără broderii, decoraţii, exces de material.
Noua colecţie
O măsuţă utilizată pentru servitul cafelei poate părea simplă la o primă privire, ca mai apoi să stârnească reacţii de curiozitate şi surpriză. Aici, efectul special este dat de îmbinarea curioasă a meterialelor (acrilic cu sticlă), evidenţiat la maximum pe timp de noapte, când marginile de sticlă reflectă în încăpere o lumină semiobscură, putând chiar fi confundată cu o lampă de pardoseală. Combinaţii noi de linii rigide şi organice, de oglinzi cu metal dau colecţiei un aer tehno organic. Eleganţa şi luxul sunt dobândite prin utilizarea frecventă a lemnului wenghe de cea mai bună calitate. De multe ori, funcţionalitatea obiectelor este dublă. Lyx a creat o canapea care îmbină contemporaneitatea secolului al-XXI-lea cu o imagine glaciară din natură, fiind atât o prezenţă puternică în încăpere, cât şi o piesă pe care să te relaxezi ore în şir. În pofida formei ciudate, confortul asigurat este maxim. Fibrele se mulează perfect pe corpul tău şi în acelaşi timp îţi dau senzaţia de răcoare, designul acesteia fiind asemenea unui mare bloc de gheaţă.
Setul pentru dinning este realizat pentru acel segment de populaţie care nu acceptă compromisuri când este vorba despre material, confort, design şi calitate. Masa este extensibilă, cuta de extensie realizată fiind însă insesizabilă. Scaunele Pris, care însoţesc masa, sunt realizate din oglindă groasă, tratată cu ramă de aluminium cu o husă generoasă, fiind disponibile fără braţe sau cu un spătar mai înalt sau mai jos. Configuraţia produselor este crucială. Impactul grafic atrage atenţia publicului şi le scoate din anonimat.
Element inedit
Scaunul spaţial este unic pe piaţă, făcându-se remarcat prin designul futurist, metalul lucios utilizat şi curbele lascive ale braţelor. El a fost realizat de designerul HARALD BELKER, cel care a realizat automobile pentru Porsche sau Mercedes Benz şi care mai apoi a desenat supermaşinile din filme ca Batman, Minority Report, Armageddon şi Spiderman. Acest scaun este utilizat ca decor într-un spot publicitar pentru aparatele de fotografiat Nikon, protagonistul spotului fiind cunoscutul actor Ashton Kutcher.