x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Placări ceramice cu texturi variate

Sfatul designerului: Placări ceramice cu texturi variate

de Georgiana Teodorescu    |    29 Ian 2009   •   00:00

Şi în design, ca în toate celelalte domenii, cu cât suntem mai informaţi şi avem mai multe variante de a alege, cu atât rezultatele finale sunt mai bune. De aceea, după o scurtă analiză a ceea ce există pe piaţa de placări ceramice la momentul de faţă, tragem o concluzie îmbucurătoare. Variantele sunt neimaginat de multe şi interesante.



Faptul că placările ceramice se propun acum a fi utilizate şi în alte încăperi decât baia sau bucătăria ne este cunoscut. Dar varietatea în care sunt ele disponibile pe piaţă ne surprinde. Texturile pe care acestea le capătă sunt neaşteptate: metale, pietre, marmură, catifea, împletituri de lână sau de piele se transpun în ceramică. Iar pentru ca efectul să fie maxim, elementele naturii precum rocă, lemn, bambus, apă se reliefează în efecte 3D. Lista de inovaţii continuă cu plăci încrustate cu cristale sau în combinaţii  de ceramică cu marmură sau lemn, mozaic, sticlă sau chiar metal suflat pe suprafaţa lor.

Cea mai avansată propunere pentru interioare este placarea cu marmură reliefată şi textură metalizată astfel aplicată, un produs inedit şi de avangardă. Conjunctura culorilor şi efectele cromatice dau o compoziţie fascinantă şi o senzaţie optică interesantă. Pentru cele din sticlă, gradul de transparenţă al plăcilor poate fi ales de la 30% (cu nuanţe de alb) până la 50% (cu nuanţe de fumuriu, albastru) sau chiar 77% (cu nuanţe de verde). Culori grafice, gri metalizat, bronz, maro wenge, ocru, alb în mai multe tonalităţi sunt combinaţii infinite propuse pentru linii cu estetică desăvârşită.
Colecţiile reflectă nevoia constantă de dezvoltare a unor produse inovative cum sunt plăcile antiderapante din porţelan cu finisaj subţire de bazalt. Reinterpretarea unor materiale sau elemente din mediul înconjurător a dus la obţinerea unor finisaje de lux, expresivitatea şi valoarea lor stilistică putând concura cu orice obiect de design din locuinţă.

EFECTE SPECIALE
Pentru reflexii şi strălucire sunt utilizate particule de hematit, oxid natural de fier, foarte dur, de culoare roşie sau brună, cu luciu semimetalic, care au un efect vizual de impact şi o paletă cromatică surprinzătoare. Plăcile cu astfel de compoziţie preiau şi culoarea obiectelor din jur care se reflectă. Chiar dacă este vorba despre porţelan, plăcile pot fi utilizate atât pentru spaţii interioare, cât şi pentru spaţii exterioare, piscine, terase sau foişoare, unde rezistenţa la factorii externi trebuie să fie mai ridicată. Pentru exterior sunt folosite cu precădere plăcile compacte de policarbonat cu strat de protecţie UV aplicat.
Aceste plăci texturate nu necesită o aplicare diferită de cele normale, însă trebuie să aveţi în vedere faptul că sunt mai grele datorită grosimii reliefate. De aceea este nevoie de un adeziv rezistent şi de o finisare minuţioasă. Întreţinerea depinde foarte mult de materialul din care au fost fabricate plăcile, dar şi de gradul de texturare şi de complexitatea lui, fiind nevoie de un spray special pentru curăţarea interspaţiilor sau asperităţilor.

VARIANTE
La Delta Concept Store, noul showroom de 2.500 mp deschis de curând în Bucureşti, camerele de baie au fost amenajate ţinându-se cont de previziunile specialiştilor la nivel de tendinţe, pentru intervalul 2009-2010. Indiferent de spaţiul pe care îl deţineţi sau de cultura estetică, veţi putea găsi soluţii pentru realizarea unei oaze personale, în care confortul, stilul şi materialele originale să creeze un ambient personalizat. Pentru informaţii complete despre produsele şi serviciile oferite accesaţi  http://www.deltadesign.ro/ sau vizitaţi showroom-ul acestora.


SFAT
Fiecare proiect are nevoie de tratare personalizată. De accea, alegerea modelelor de plăci ceramice trebuie adaptată spaţiului deţinut, bugetului alocat şi stilului agreat. Pentru un look urban şic în bucătărie sau salon aplicaţi pe pereţi plăci din piatră nefinisată, dură, multifaţetată. În living sau pe holul de intrare, tapetul ca variantă de tratare decorativă este expus multor riscuri fizice şi chimice de rupere, corodare, pierderea culorilor în timp, condens. Plăcile ceramice însă au o rezistenţă crescută, iar unele pot arăta întocmai ca modelele artistice obţinute prin tapetare

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta