x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Textile, tapete şi tendinţele acestui an

Sfatul designerului: Textile, tapete şi tendinţele acestui an

de Georgiana Teodorescu    |    22 Mar 2008   •   00:00

Pentru că primăvara este anotimpul schimbărilor, propunem soluţii de împrospătare a ­interioarelor la îndemâna tuturor. Înlocuirea accesoriilor decorative poate transforma întrutotul caracterul specific al locuinţei

Pentru că primăvara este anotimpul schimbărilor, propunem soluţii de împrospătare a ­interioarelor la îndemâna tuturor. Înlocuirea accesoriilor decorative poate transforma întrutotul caracterul specific al locuinţei

 

Oricât de atent studiată şi complexă este locuinţa noastră şi oricât de mult timp alocăm amenajării ei, simţim cu toţii periodic nevoia de schimbare. Şi, la orice nivel ne-am afla, schimbarea reprezintă efort şi costuri suplimentare. Deoarece o piesă de mobilier este destul de costisitoare şi greu de înlocuit, cea mai bună soluţie de a împrospăta locuinţa este schimbarea decoraţiilor. Prin tapisarea unei cana­pele, fotoliu sau scaun, schimbarea unei draperii sau tapetarea unui perete putem schimba cu totul imaginea unei încăperi. Rezultatul este de mare efect, iar costurile rezonabile.

În fiecare an colecţiile de ţesături se schimbă sau se îmbogăţesc, îşi îmbu­nătăţesc calitatea materialului sau pro­pun materii prime noi şi originale.

 

Lderi în domeniu

La sfârşitul anilor ’60, Peter Osborne and Antony Little, doi fraţi vitregi animaţi de acelaşi spirit creativ şi instinct pentru afaceri, deschid un butic de tapet şi textile în Londra. Succesul lor a venit o dată cu premiul câştigat pentru prima colecţie de tapet imprimat manual. După acest impuls as­censiunea a fost garantată, ajun­gând-se la producţie la nivel global care a atras după sine dezvoltarea de ra­muri în textile, accesorii de interior şi mobilier.

Timp de patru decenii “Osborne and Little” au dat tonul trendurilor în domeniu. Motivele propuse pentru colecţiile lor au fost surprinzătoare: în perioada anilor ’80 au valorificat efectul tapetului pictat, în anii ’90 au abordat motive cosmice – stelele, soarele, luna, ca astăzi tendinţa să meargă spre renaşterea efectelor metalice şi florale.

 “Osborne and Little” şi-au câştigat pe merit prestigiul şi s-au străduit să-şi menţină excelenţa prin calitate şi creativitate în tumultuoasa lume a designului de interior.

 

Realizare

De cele mai multe ori suntem captivaţi de frumuseţea modelelor prezentate în cataloage, fără să ţinem cont de materialele utilizate pentru producţie, şi cu atât mai puţin de etapele de producţie parcurse.

Ţesătura pentru tapiserie era realizată în trecut prin lucru manual sau pe cavană (după conturul unui desen), materialul fiind lână ori mătase. Astăzi, tehnologia a dus această tehnică la niveluri înalte. Materia primă este transformată în fibre, apoi este dispusă în bobine pentru războiul de ţesut, ca apoi să fie vopsite cu pigmenţi minerali, vegetali şi sintetici.

Deşi materialul este unul natural, acesta poate fi vopsit cu pigment sintetic pentru a obţine culoarea potrivită sau pentru a-i îmbunătăţi proprietăţile, şi invers, un material sintetic poate fi vopsit cu pigment natural, din aceleaşi considerente. Ţesăturile sunt realizate prin tricotaj, împletire sau condensarea materiei prime până la întrepătrunderea perfectă.

În majoritatea cazurilor, pentru realizarea modelului este utilizat un “război de ţesut” computerizat, care va şti cantitatea de material necesară pentru model şi culorile prestabilite, dispunând de o exactitate extraordinară.

Vopsirea acestor fibre se poate rea­liza atât înainte de ţesere, cât şi după, cu un tipar bine stabilit, prin pulverizarea culorii pe material.

Pe lângă colecţiile şi showroom-urile personale, “Osborne and Little” este punct de deschidere şi distribuţie pentru colecţiile designererului cunoscut Nina Campbell, pentru brand-ul Liberty Furnishings şi pentru studioul parizian Lorca. Împreună, ei constituie nucleul decoraţiunilor de interior pe plan mondial. Pentru anul acesta ei propun un design floral dominant, plin de sugestii optimiste şi de încărcătură pozitivă, provenite din desene cu flori exotice, mari, bogate, inspirate din ţări ca Indonezia, din desene cu teme acva­tice şi animal printuri (piele de zebră, ghepard şi chiar texturi de blănuri).

 

Colecţile anului 2008

Expresivitatea este unul dintre punctele cheie ale colecţiei Nina ­Campbell de anul acesta, prezentate la Târgul internaţional de design “Maison et Object”, Paris. Influenţa tradiţiei americane îşi pune aici puternic amprenta.

Numele şi culorile utilizate sunt ­împrumutate din vechile mine de cărbuni din Virginia, Sierra Nevada şi California.

Metale pre­ţi­oa­se desco­perite, pietre clare cu diferite reflexe şi străluciri sunt izvor de ins­pi­ra­ţie pentru Nina Campbell. Pentru indispen­sa­bilele serii ­cla­sice, cu de­sign geometric şi re­gulat, sobrie­ta­tea şi eleganţa sunt cu­vin­tele de ordine.

  

Info

Modelul ­imprimat are un aspect sculptural, monumental în colecţia BELZORO, în timp ce ţesăturile au imprimeuri florale, de mari ­dimen­siuni, cu o tex­tură ­pal­pa­bilă în relief, în colecţia ARBOUR şi VOLUTA  

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta